Uprostřed eskalace napětí mezi Kyprem a Tureckem ve Středozemním moři tyto dvě země zjevně směřují k nevyhnutelnému střetu ve válce. Jen před dvěma týdny jsme poprvé referovali o turecké agresi v kyperských vodách zprávami o tom, že v pátek v 10 h dopoledne došlo k vážnému incidentu, když turecké válečné lodi hrozily potopením vrtné lodi SAIPEM 12000 nasazené italskou energetickou společností ENI.


Podle kyperských a tureckých médií kontaktoval kapitán jedné z tureckých válečných lodí SAIPEM a pohrozil této vrtné lodi potopením, pokud nezmění kurz. Vrtná loď kurz změnila a po manévrech mezi tureckými válečnými loděmi se obrátila na Západ a tuto oblast opustila.

Zástupce mluvčího vládu Victoras Papadopoulos řekl Kyperské tiskové agentuře, že po konzultacích mezi italskou společností ENI a SAPIPEM 12000 se kapitán vrtné lodi ještě jednou pokusil se svou lodí zamířit ke svému cíli Soupia, aby přeci jen začal se svými vrty.

„Ovšem tato vrtná loď byla během své plavby k bloku 3 a ke svému cíli Soupia zase zastavena tureckými válečnými loděmi pod hrozbou násilí ze strany Turků a hrozbou nárazů do této vrtné lodi, i přes odvážné a chvályhodné úsilí vyvíjeného kapitánem,“ uvádí CNA.

SAIPEM odplula do přístavu Lemessos a očekává se, že během víkendu odpluje do Maroka.

Nikos Christodoulidis médiím řekl, že vrtání je sice odloženo, ale že tento energetický program trvá dál.

Během neformálního summitu EU v Bruselu doufá Kypr, Itálie a Řecko, že najdou řešení tohoto problému za pomoci vrcholných činitelů Evropské unie.

Redakční poznámka k českému překladu: Jelikož Turecko už otevřeně vyhlašuje za svůj cíl obnovu Osmanského impéria a připojení Kypru a Řecka pod svou nadvládu, tak nechce u Kypru a v Egejském moři těžbu plynu dovolit, neboť tento plyn je přeci jeho a po připojení těchto svých dočasně opuštěných provincií si ten plyn vytěží samo. Jak je to přesně s pozicí Turecka a jeho obnovenými imperiálními ambicemi na dobytí Evropy počínaje Kyprem a Řeckem se můžete dočíst v tomto zdejším nedávném článku: Turecko hrozí invazí do Řecka...

Zdroj: " target="\\\_blank">zerohedge.com