Nejste naštvaní, když někdo v kině fotí nebo telefonuje? Proč "někdo" mohl podvádět při testu, protože měl přístup k internetu a vy jste tak získali jenom polovinu z jeho počtu bodů? Proč nemůžete vyfotit policejního důstojníka při bití muže na ulici jen proto, že vaše vláda dálkově ruší fotoaparát v telefonu? Nový patent Apple může tyto problémy vyřešit. US Patent № 8254902 umožňuje "změnit jeden nebo více funkčních nebo provozních aspektů bezdrátového zařízení v případě určité situace". Tohle je to, co tato slova skutečně znamenají: "zabránění bezdrátovému zařízení ve spojení s jinými bezdrátovými zařízeními" a "nucení přechodu elektronických zařízení do režimu spánku při vstupu do určité oblasti".

Je vidět, že tato technologie může být použita například k potlačení práv protestujících při vyjádření – vypnutím foto nebo video funkce v zařízení při politických shromážděních a demonstracích.

Apple na to vyjádřil svůj názor takto: „Když bezdrátová zařízení jako jsou telefony, pagery, osobní mediální zařízení a smartphony se staly všudypřítomnými, více a více lidí začíná používat tato zařízení při různých sociálních a profesních okolnostech. V důsledku toho mohou tato zařízení často vadit nebo dokonce ohrožovat lidi za určitých situací. Například mobilní telefony s hlasitým voláním často přerušují jednání, prezentace a filmy, náboženské obřady, svatby, pohřby, akademické přednášky a zkoušky.“

A pak dodává: Tajná policie nebo vládní operace mohou vyžadovat kompletní potlačení elektroniky.“

I když je jasné, že Apple je schopen realizovat tuto technologii, za její aktivaci však nebude nést odpovědnost, protože dálkové vypnutí bude politickým rozhodnutím společností, vlád a majitelů různých sítí.

Toto omezení by se spouštělo přes GPS, přes Wi-Fi nebo pomocí mobilní stanice, která vytvoří zónu ticha kolem budovy, místa zasedání nebo jiné oblasti, aby se zabránilo telefonu s fotoaparátem fotit nebo natáčet video.

Mohou být zakázány i další funkce jako je e-mail nebo připojení k neoprávněným sítím. Například když budete pracovat v kanceláři a připojíte se k neoprávněné síti pomocí zařízení patřícího společnosti.

V tomto schématu však existuje jedna proměnná, která může být řízena. Co se stane, když zakážete všechna připojení jako je například mobilní síť, Wi-Fi a GPS? Pokud nemáte připojení k síti, pomocí které se aktivuje funkce vypínání zařízení, můžete toto omezení obejít.

Nicméně, je třeba poznamenat, že ačkoli patent pro technologii byl vydán, neznamená to, že Apple ji nutně použije někdy v blízké budoucnosti.

Firmy často patentují technologie a technické vlastnosti, které nebudou zahrnuty v konečném výrobku. Takže by se nemělo za každou cenu očekávat, že technologie bude použita v příštím iPhone nebo iPad. Je to jen přehled toho, na čem společnost pracuje a co bude schopná někdy nabídnout uživatelům a firemním zákazníkům.

Zdroj: zdnet.com, Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

]]>