Projekt nulifikace Brexitu utrpěl včera těžkou ránu, jelikož Twitter odhalil čísla za tou vytrubovanou povídačkou o „ruském vměšování“ protlačovanou kampanisty za Setrvání a médii establishmentu. Zatímco BBC, Sky News, Daily Mail, Buzzfeed a další šálili se svou povídačkou, tak komentáře šéfa britské politiky Twitteru Nicka Picklese vykreslují úplně jiný obrázek, než je to ten energicky protlačovaný ruský vliv, který nám ta kampaň původně valila do hlavy.


Ovšem třicet dva tisíc těchto tweetů byla vysláno až po tomto referendu samotném, kdy Fakulta sociálních a politických věd Edinburghu uvádí, že jen „776 tweetů bylo před 23. červnem 2016 22:00 britského času.“

Tento nepatrný zlomeček v porovnání s ohromným rozsahem skoro 62 milionů tweetů vyslaných podle studií během kampaně přichází jako těžká rána pro Naděje ne nenávist a další organizace usilující o nulitu výsledků referenda.

Tito kampanisté dostali už loni pořádnou ránu, když bylo odhaleno, že s Ruskem spojené účty utratili před referendem na reklamu na Facebooku 73 penny (tj. 1,01 $). Mluvčí Tweetteru k prohlášení Nicka Picklese dodal:

Jak jsme uvedli už v našich dopisech této Komisi, naše vyšetřování probíhala, aniž by se omezovala na informace vyžadované touto Komisí nebo Volební komisí. Tyto tweety byly celkem retweetnuty 461 krát a dostaly 637 lajků. V průměru to představuje méně než 10 lajků na účet a méně než 13 retweetů na účet během kampaně, kdy většina účtů dostala dva nebo méně lajků a retweetů. To je velice nízká úroveň zapojení.

Před komisí ve Washingtonu D.C. se rovněž objevila globální šéfová veřejné politiky YouTube Juniper Downs a panelu poslanců řekla, že společnost „provedla důkladné vyšetřování týkající se referenda o Brexitu a nezjistila žádné doklady o Ruském vměšování.“

Vyšetřování ruského vlivu na Brexit vede poslanec Damian Collins, během referenda kampanista za Setrvání, který vytáhl členy Vybrané komise Dolní sněmovny na banket do Washingtonu D.C., aby vedli interview s lidmi, kteří, aby mohli snadněji vypovídat před komisí, tak použili video-rozhovor.

Collins před tímto referendem protlačoval nyní už vyvrácenou složku poskládanou tehdejším kancléřem pokladu (ministrem financí) Georgem Osbornem, která tvrdila, že každá britská domácnost bude odchodem Británie z Evropské unie negativně postižena škodami o výši 4 300 GBP.

Navíc nedávné studie ukázaly, že dopad Brexitu, kdyby byl bez dohody, která zajistí s Evropou vztahy volného obchodu, by mohl stát na jednu domácnost jen 260 GBP, o čemž však kampanisté za odchod říkají, že se to veřejnosti bohatě vrátí v jiných oblastech jako přes vzestup platů, konec odvádění každoročního tributu Evropské unii a přes příliv investic ze zemí mimo Evropskou unii.

Skutečnost, že poslanec, který během kampaně za referendum protlačovat falešné zprávy sponzorované vládou, teď vede parlamentní vyšetřování falešných zpráv, je sama důvodem ke kladení otázek.

Collins rovněž citoval analýzy George Sorose z období před referendem, přičemž jej nazýval „veteránem trhů“.

Zdroj: breitbart.com