Rusko odsoudilo přítomnost Spojených států v Sýrii jako ilegální a obvinilo je ze snahy uchvátit ropu této země. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že provládní syrské milice zrovna prováděly průzkumné operace u bývalé ropné rafinerie Al-Isba v provincii Deir ez-Zor, když je přepadlo letectvo USA vedené koalice.


Damašek tento útok odsoudil jako „válečný zločin“ a „zločin proti lidskosti“, hlásí SANA, kdy cituje z dopisu poslaného ministerstvem zahraničí do OSN. USA vedená koalice je ilegální a třeba ji zcela rozpustit, zdůrazňuje toto ministerstvo.

„Žádáme, aby mezinárodní komunita tento masakr odsoudila a tuto koalici za to činila odpovědnou,“ sdělilo ministerstvo s dodatkem, že to není poprvé, kdy USA vedená koalice zaútočila na syrské vládní síly.

Syrská vláda opakovaně přítomnost USA vedené koalice na své půdě odsuzovala, kdy to prohlašovala za akt otevřené agrese a porušení suverenity této země.

Damašek rovněž na OSN naléhal, aby na USA tlačila, aby odešly, zvláště po úspěšné porážce hlavních sil IS. Avšak USA říkají, že si mohou v Sýrii zůstat navždy, aby bojovaly s tím, co popisují jako íránský vliv a zabezpečily pro tuto zemi „po-Assadovské vedení“.

Nedávný vývoj ukazuje, že USA se asi v podstatě chystají na úplné rozkouskování Sýrie, varoval ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Je velice pravděpodobné, že Američané nastoupili kurz rozdělení této země. Nám však dávali své ujištění, že jediným cílem jejich přítomnosti v Sýrii – bez pozvání legitimní vládou – je porážka teroristů Islámského státu,“ konstatoval Lavrov.

„Teď už nám ale říkají, že zachovají svou přítomnost, dokud nebudou mít jistotu, že se rozběhl stabilní proces politického urovnání v Sýrii, který povede k výměně režimu.“

Zdroj: rt.com