Americká tisková agentura AP si během druhé světové války vyměňovala fotografie s nacistickým Německem. Věděla přitom, že její materiály zneužívá Berlín ve své propagandě. Nejzajímavější snímky agentury se dostávaly přímo k Hitlerovi. Tvrdí to německý historik Norman Domeier.


Historik z univerzity ve Stuttgartu odhaduje, že si Američané a Němci mezi lety 1942 až 1945 vyměnili 35 tisíc až 40 tisíc fotografií. Výměnu sdělovaly blíže neupřesněný poslové v Lisabonu a Stockholmu.

Nejzajímavější z fotek AP si údajně nechal předkládat samotný Adolf Hitler. Berlín následně fotky upravoval či stavěl do jiného kontextu, aby se vzápětí objevily jako součást nacistické propagandy.

Američané o zneužívání svých materiálů věděli, soudí Domeier. Zároveň chápali, že sami z Německa dostávají jen propagandistické záběry. Není tak jasné, jaký přínos představovaly výměny pro Washington.

Domeier naznačuje, že i Američanům posloužily fotky na propagandistické účely. Zároveň nevylučuje, že komunikační kanál plnil i další, zatím neznámé, funkce.

Historik všechny svá zjištění zveřejnil v odborném časopise Zeithistorische Forschungen. Nyní doufá, že AP konečně otevře svůj archiv. Agentura se na margo jeho poznatků zatím příliš nevyjadřuje. AP vznikla v roce 1848 v New Yorku a už před rokem 1941 se stala největší světovou tiskovou agenturou.

Zdroj: scilog.fwf.ac.at