Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při pokusu zaútočit pomocí dronů na ruská vojenská zařízení v Sýrii na obloze nad Středozemním mořem hlídkovalo americké průzkumné letadlo. „Iniciativní prohlášení mluvčího Pentagonu, že všechny tyto technologie jsou „snadno dostupné na volném trhu“ nevyvolává jen naše znepokojení, ale také legitimní zájem:


„I když,“ uvádí se ve zprávě, „jen aby se naprogramovaly regulátory dronů a odhoz munice v systému GPS, musíte mít slušnou inženýrskou školu jedné z vyspělých zemí. Ano, a získat přesné souřadnice na základě kosmické rozvědky nemohou zdaleka všichni."

„Chceme znovu zdůraznit," uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení, „že až donedávna nic takového teroristé neměli."

Jak předtím ruská obrana oznámila, v noci na 6. ledna zaútočilo 13 bezpilotních letounů s výbušnínami na ruské základny v Hmeyminu a Tartusu. Útok byl úspěšně odražen, několik dronů bylo zničeno, několik jich bylo zajištěno, probíhá technická expertíza, a jejich údaje byly již dešifrovány. Podle vojenských expertů byl útok drony zorganizován z "deeskalační zóny" v provincii Idlíb, kterou má pod kontrolou tzv. "umírněná" opozice.

Zdroj: interfax.ru, pz.cz