Bývalý major ukrajinských ozbrojených sil Jurij Baturin prohlásil, že malajsijský letoun Boeing MH17, který se v červenci 2014 zřítil v Doněcké oblasti, byl zasažen z vesnice Zarošenske, kterou tehdy kontroloval Kyjev. Toto prohlášení Baturin učinil v rozhovoru pro televizi Zvězda. Uvádí se, že když došlo k letecké katastrofě, zastával funkci náčelníka velícího stanoviště vojenského oddílu A-1215 protiletadlových raketových sil rozmístěných u Charkova a v den katastrofy osobně viděl Boeing na detektoru.


„Věnovali jsme pozornost všem letounům, jež létaly nad oblastí bojových operací, neboť podle mě je to hloupost. Pozornost jsme obrátili právě v ten okamžik, když letadlo zmizelo z detektoru. Byl bod, není bod. To upoutalo pozornost," uvedl bývalý příslušník ukrajinských ozbrojených sil.

Dále uvedl, že po několika dnech po pádu letadla na velící stanoviště u Charkova dorazili vojáci, kteří měli na starosti přesun techniky 166. protiletadlového raketového pluku do oblasti vesnice Zarošenske. Baturin dodal, že zmiňovaná technika zahrnovala i protiletadlový systém Buk.