USA zachovávají svoji vojenskou přítomnost v Sýrii a pokračují v poskytování vojenské pomoci Kurdům, nehledě na prohlášení o jejím zastavení, prohlásil pro RIA Novosti bývalý pracovník CIA Philip Giraldi. „Přítomnost USA v Sýrii nepřestává. Turci tvrdí, že se v zemi nyní nachází 13 vojenských základen, některé z nich jsou podle všeho stálé," prohlásil.


Podle slov Giraldiho jim jejich přítomnost v regionu umožní „zúčastnit se jakýchkoli jednání, které se budou konat pro to, aby občanská válka dospěla ke svému konci".

Oni (USA) se budou snažit najít způsoby, aby mohly pokračovat vyzbrojovat a financovat Kurdy, aniž by z toho šíleli Turci," dodal Giraldi.

V pátek americký prezident Donald Trump provedl telefonní jednání se svým tureckým kolegou Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle zprávy Bílého domu americký prezident informoval svého kolegu o připravovaných změnách ve vojenské podpoře partnerů v Sýrii.

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Cavusoglu v pátek zase prohlásil, že Trump ujistil Erdogana, že dal příkaz zastavit dodávky amerických zbraní pro syrskou kurdskou domobranu, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci, která je napojená na v Turecku zakázanou stranu PKK.

Zdroj: hs.sk