Už více než rok si Ruska Maria Pipenková pronajímá byt v malém městečku v Udanských horách a zvyká si na čínský způsob života. A ten se značně liší o toho, na nějž jsme zvyklí. Zvláště na venkově. O tom, co bylo pro Marii v Číně nejtěžší, se dozvíte v našem materiálu. …


– Už více než rok si Ruska Maria Pipenková pronajímá byt v malém městečku v Udanských horách a zvyká si na čínský způsob života. A ten se značně liší o toho, na nějž jsme zvyklí. Zvláště na venkově. O tom, co bylo pro Marii v Číně nejtěžší, se dozvíte v našem materiálu.

– Číňané se zřídka zvou vzájemně na návštěvu — je to velmi náročné, protože podle tradice se hostina musí skládat z mnoha chodů. Jestliže se přátelé chtějí sejít, většinou jedí společně v restauraci. Není to drahé, a to i přesto, že podle čínské tradice „zvoucí platí za všechny".

– V mnoha domech není WC ani sprcha. Kromě domů s mnoha byty je v Wu-tangských horách mnoho přízemních domů, podobných betonovým krabicím.

– Vnitřní vybavení je sparťanské, ale dvěma povinnými atributy jsou hieroglyfy a portrét Mao Ce-tunga. Záchody jsou v takových domech většinou venku, sprcha vůbec není.

– Ale i když je WC, nemusí v něm být záchodová mísa. Dokonce i v modernějších domech s mnoha byty vás může čekat v koupelně překvapení. Je to záchodová mísa. Přesněji řečeno její absence, jelikož čínská záchodová mísa nemá klasické sedátko a je zabudována do podlahy. Prý je to mnohem zdravější pro trávení.

– >Voda ze sprchy teče přímo na podlahu. Vany jsou pouze ve velmi drahých hotelech a zřejmě je mají bohatí Číňané ve velkých městech. V bytech se používá pouze sprcha (Číňané se nesprchují ráno, ale večer), která je přímo nad podlahou.

– Kuchyně jsou většinou velmi malé. Nejsou to kuchyně, ale kuchyňky. Je tam místo pouze pro dřez, dvě skříňky a sporák. Sporák je vždy plynový, což je spojeno s tím, že k přípravě jídla ve wooku, což je velká pánev s vysokými stěnami (právě taková jídla tvoří základ čínské kuchyně), je třeba silný plamen. Přitom ústřední zásobování plynem také není. V kuchyních stojí plynové bomby (nádrže) se zkapalněným plynem.

– Nezávisle na tom, v jakém patře se byt nachází, okna a balkony jsou zamřížované. Samotní Číňané říkají, že v první řadě instalují mříže ne proti zlodějům, ale proto, aby děti nepadaly z oken. A ještě prakticky v každém domě je vrátný nebo brána, která se zamyká na noc.

– Ústřední ohřívání vody tady není, proto jsou v koupelnách ohřívače vody. Dalším nezbytným atributem čínské koupelny jsou topná svítidla na stropě. Proč?

– Protože na jihu Číny (kam patří i Střední Čína) v domech není topení. Žádné. Číňané řeší tento problém tak, že zůstávají doma ve venkovním oděvu a obyvatelé betonových krabic si vůbec nedělají starosti: vybudují uvnitř ohniště na dříví.

Zdroj: snews.com