Kancelář Spojených národů pro drogy a zločinnost vydala podrobnou zprávu o produkci a pěstování drog v Afghánistánu. V současnosti Afghánistán vyváží největší objem heroinu na světě. Tato zpráva uvádí, že objem pěstování makovic pro opium v Afghánistánu stabilně během celého roku 2017 narůstal, přičemž ty jsou zapotřebí ke zvyšování produkce heroinu. Po celém Afghánistánu jsou tisíce výrobních laboratoří, které heroin vyrábí.


Pěstování opiového máku v Afghánistánu v roce 2017 podle provincií…

Obrázek 1: Pěstování opiových makovic v Afghánistánu v letech 1994-2017 (v hektarech), zdroj: Přehledy opia v letech 1994-2017 od MCN/UNODC. Vodorovné čáry na obrázku představují horní a dolní mez s 95% mírou věrohodnosti.

Graf níže ukazuje, jak se Taliban pokoušel produkci drog v Afghánistánu utlumit jako způsob dosažení mezinárodního uznání, kdy v roce 2001 dosáhl rekordně nízké úrovně jen 8 tisíc hektarů makových polí. Poté zahraniční intervence zajistila 16 let neuvěřitelně rychlého nárůstu pěstování máku až na odhadem 328 tisíc hektarů. „Boj proti drogám“ ze strany USA je buď děsivě neúčinný, nebo je to tak úmyslně.

Tento graf ukazuje ceny opia v provinciích Kandahar a Nangarhar. Graf má vrchol v roce 2001, což koresponduje s časem, kdy se Taliban pokoušel proti produkci drog bojovat. Po zahraniční intervenci se začaly ceny opia propadat.

Nový celkový nárůst produkce a pěstování koresponduje s dalším zhoršováním bezpečnostní situace v Afghánistánu i přes zvyšování přítomnosti USA vedené koalice v této zemi.

Zdroj: southfront.org