Vysloužilý důstojník CIA tvrdí, že Saúdská Arábie s Izraelem chtějí Spojené státy zatáhnout do války s Íránem. Bývalý americký specialista na proti-terorismus a vojenské zpravodajství u CIA říká, že Izrael se Saúdskou Arábií nemají na to, aby porazily Írán, kvůli čemuž se pokouší do války proti této Islámské republice zatáhnout USA.


Press TV hlásí:

Tyto Giraldiho poznámky vyšly v pondělí v článku pod nadpisem, Saúdská Arábie s Izraelem vědí, že Írán porazit nemohou, a tak chtějí do této v hranicích neudržitelné války zatáhnout USA.

„Jak Saúdská Arábie, tak Izrael vědí, že na porážku Íránu se nezmohou,“ napsal Giraldi, „pokud se toho nebudou aktivně účastnit Spojené státy.“

„To by vyžadovalo nakašírovat tu povídačku o „hrozbě“ Íránu, s čímž se musí začít pomocí sérií relativně drobných vojenských akcí, které vypadají jako obrana nebo něco nekontroverzního, aby do toho zatáhly Spojené státy, aniž by to tak vypadalo,“ dodal.

„Zapojení Ameriky by však bylo proti vlastním zájmům Washingtonu v tomto regionu, ovšem posloužilo by cílům Saúdů a Izraelců, zvláště kdyby ta situace pak byla v podstatě nestabilní a umožňovala by snadnou eskalaci podle přání,“ varoval.

„Jak Saúdové, tak zvláště Izraelci mají ve Washingtonu mocné lobby, které budou tlačit s nimi spřízněný Kongres do vyššího zapojení USA a íránofobií stižená média mainstreamu budou mít nejspíš podobně pozitivní přístup, aby byla nápomocna s touto argumentací agitující za americké zapojení do jejich války,“ všímá si tento expert.

Giraldi předpověděl, že „ta eskalace začne v Libanonu, kde rezignace ministerského předsedy al-Haririho vytvořila předpoklady k nestabilitě, které by mohl zneužít Izrael pod velkým tlakem Saúdů, aby v libanonské vládě posílili linii proti Hizbolláhu.“

Hariri během své návštěvy Saúdské Arábie tento měsíc náhle oznámil svou rezignaci. Na toto oznámení se široce pohlíží jako na vynucené Saúdy. Libanonský prezident Michel Aoun odmítl Haririho rezignaci formálně uznat, kdy řekl, že se musí nejdříve vrátit.

Libanonští vládní činitelé rovněž říkají, že si myslí, že Hariri je v Saúdské Arábii „držen“ proti své vůli, a signalizují, že jeho rezignace nebyla dobrovolná.

Saúdská Arábie minulý týden eskalovala své hrozby proti Íránu s tvrzením, že „ve vhodnou dobu a vhodným způsobem“ zareaguje na to, že na ni přiletěla raketa z Jemenu, který je pod neustálou bombardovací kampaní Saúdy vedené koalice už dva a půl roku.

Zdroj: presstv.com