Skupina vědců z Dartmouth College (USA) vymyslela, jak řídit sílu a rychlost signálu Wi-Fi v budově s několika pokoji, uvádí portál TechXplore. Jak uvádí vědci, dnes je problém možné vyřešit pomocí směrové Wi-Fi antény, podobná zařízení jsou však drahá a složitá. Proto si vědci dali za úkol vyvinutí zařízení, které bude možné vyrobit svými rukami v domácích podmínkách.

Ve studii se podotýká, že je možné zesílit signál v jednom směru tak, že za router postavíte hliníkovou desku, např. z rozřezané plechovky. Pro modernizaci tohoto reflektoru vědci vymysleli počítačový algoritmus, který bere v úvahu parametry místností, rozmístění routerů a požadovaný směr signálu. Na základě tohoto nastavení technologie za půl hodiny vypočítá optimální tvar reflektoru, který je poté vytištěn na 3D tiskárně.

„Bezdrátový reflektor je vytvořen s ohledem uživatelského nastavení a bude stát asi 35 dolarů. Zařízení může vytlačit antény, které stojí tisíce dolarů," domnívá se docent Dartmouth College Xia Zhu.

Testy reflektoru ukázaly, že technologie může oslabit signál o 10 decibelů na „nežádoucích místech" a zesílit ho o šest decibelů na požadovaném místě. Navíc takový systém umožňuje lokalizování signálu, což dělá síť bezpečnější proti hackerskému útoku, dodávají vývojáři.