Předválečné napětí na Středním východě narůstá skoro tak rychle jako ceny ropy… a to dost vyhovuje saúdské královské rodině, která je ochotná riskovat i světovou válku, pokud by to znamenalo, že vyžene ceny ropy zase do trojciferných čísel. Den poté, co Saudská Arábie v pondělí varovala, že jí Libanon vyhlásil válku, protože došlo k útokům na toto království ze strany šíitské skupiny Hizbolláh, a kdy krátce poté Saúdové u Rijádu sestřelili cosi, o čem tvrdí, že byla Íránem vyrobená balistická raketa vystřelená jemenskými rebely.


Tak v úterý Íránem podporovaní rebelové Houthiů hrozí odvetou proti přístavům a letištím ve Spojených arabských emirátech a v Saúdské Arábii, která tento týden uzavřela jemenské pozemní i námořní hranice.

Snímek z videa šířeného pro-Houthijskou televizí Al Masirah v Jemenu zobrazující balistickou střelu údajně vypálenou na Saúdskou Arábii.

„Všechna letiště, přístavy, hraniční přechody a oblasti s jakoukoliv důležitostí pro Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty budou přímým cílem našich zbraní, na což máme legitimní právo,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném politickou kanceláří rebelů a předané AFP.

Prohlášení Houthiů přichází den poté, kdy Saúdská koalice oznámila, že jako odvetu za sestřelenou balistickou raketu zamířenou na mezinárodní letiště v Rijádu uzavřela všechny jemenské hranice.

Houthijští rebelové v Jemenu

Jak jsme referovali už včera v noci, Saúdy vedená koalice, která vede v Jemenu bojové operace už od roku 2015, v komentáři k sobotnímu útoku Houthiů uvedla, že „vypálení této rakety považuje za válečný akt proti tomuto království,“ a že si vyhrazuje právo na odvetu vůči Íránu, který je za tento útok odpovědný, což Teherán rozhodně popřel.

Později saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salman rovněž Teherán obvinil z údajných dodávek zbraní Houthiům, k čemuž Teherán opáčil, že tvrzení Rijádu jsou „v rozporu s realitou.“ V tomto prohlášení se odrážely i poznámky pronesené americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který Írán obvinil ze střílení raket prostřednictvím jemenských rebelů.

Jemen zachvátila surová válka mezi vládou a rebely Houthiů podporové i vojenskými jednotkami loajálními k bývalému prezidentovi Ali Abdullahovi Salehovi, která trvá od roku 2015, kdy koalice podporovaná Saúdskou Arábií na žádost prezidenta Abd Rabbuh Mansur Hadiho tuto zemi neustále letecky bombarduje.

V pondělí Organizace spojených národů ohlásila, že Saúdy vedená koalice zabránila letům s humanitární pomocí do této válkou sužované země.

Zdroj: snews.com