Americké vrtulníky odvezly z Mayadinu zahraniční velitele Islámského státu čtrnáct dní před zahájením operace syrské armády pro osvobození tohoto města, oznámilo agentuře RIA Novosti několik obyvatel města. Vládní síly zahájily operaci pro osvobození Mayadinu na začátku října, a pro úplné osvobození města potřebovaly čtrnáct dní.


„Americké vojenské letectvo uskutečnilo nejdříve manévr v okolí Ar-Rahba nedaleko Mayadinu u farmy Hajdar. Pak letectví zaútočilo, pokusili jsme se ukrýt a uviděli jsme několik amerických vrtulníků. Na zemi byli zahraniční velitelé IS, kteří na ně čekali vedle svého štábu v zahradách Hajdaru.

Vrtulníky je odvezly za hranice Mayadinu", oznámil agentuře místní pastýř Muhammad Awad al-Husajn.

Dodal, že viděl vrtulníky v osadě Umm al-Ayn.

„Americké letectvo… zpočátku jen jeho hukot, a pak mohutný letecký útok v Bakrasu a sousedních vesnicích. Pak přiletěly vrtulníky a odvezly pohlaváry IS, po čemž byly letecké útoky zastaveny", řekl al-Husajn.

Podle slov 79letého muže sloužil v syrské armádě a může rozeznat americké letectvo.

Jiní obyvatelé agentuře RIA Novosti sdělili, že viděli, jak auta převezla nejdříve dva zahraniční pohlavary IS s jejich rodinami z Mayadinu do štábu skupiny v zahradách Hajdaru v Ar-Rahbě. Pak přiletěly vrtulníky a odvezly je neznámým směrem.

Zdroj: snews.com