Stránku na webu CIA s odtajněným archívem dokumentů, získaných během operace, týkající se likvidace bývalého vůdce teroristické skupiny Al Kaida Usáma bin Ládina, nebylo možné otevřít. „Dokumenty z Abbottábádu jsou dočasně nedostupné, dokud se odstraňují technické problémy. Pracujeme na tom, aby byl znovu otevřen přístup k materiálům co nejrychleji," uvádí se ve zprávě na stránce, kde se dříve nacházel archív.


Podle informace portálu BuzzFeed se dokumenty ztratily z webu ve čtvrtek, následující den po uveřejnění.

V pátek zástupce CIA sdělil portálu, že zmizení dokumentů je způsobeno technickými problémy, které budou brzy odstraněny. Když se novináři opakovaně obrátili na úřad, že nezískali přístup ke stránce ani následující den, zástupce CIA to odmítl komentovat.

Ve středu CIA informovala o uveřejnění 470 tisíc dokumetů, získaných během operace, týkající se likvidace „teroristy číslo jedna" bin Ládina. Dokumenty obsahují texty, audio a video a také systémové softwarové soubory.

Bin Ládin byl dle oficiálních zpráv zlikvidován v noci na 2. května 2011 v pákistánském městě Aabbottábád po útoku, provedeném americkými vojáky.

Zdroj: snews.com