Rakouský ministr zahraničí a vůdce rakouské Lidové strany vyhlásil vítězství v nedělních národních volbách, jakmile bylo spočítáno 90 procent hlasů. Kurz je proti-imigrační konzervativní euroskeptik a řekl: ‚Samozřejmě, že bych rád zformoval stabilní vládu. Pokud to nepůjde, jsou i jiné možnosti,‘ dodal s tím, že má v plánu konzultovat se všemi stranami, ale nejdříve počká na spočítání odevzdaných hlasů, které začne v pondělí.


Kurz chce přeřezat červené pásky pro Rakouskou politikou zakázaných území a opakovaně ve své kampani Rakouskému lidu říkal, že už má dost ‚té globalistické politiky Nového světového řádu vedené elitami EU‘, s čímž říkal, že bude-li zvolen, tak skoncuje.

Dailymail.co.uk hlásí:  

Stejně jako sliboval přestat platit migranty, tak Kurz chce přeříznout i další nepřekročitelnou červenou pásku, kterou pro Rakousko znamená, že nechce vpustit EU, aby se vměšovala do národních záležitostí.

31 letý Kurz je mladý i podle standardů toho mládežnického hnutí Evropy, které přivedlo do Elysejského paláce 39 letého Macrona a 38 letého Christiana Lidnera z německých Svobodně liberálních demokratů (FDP) zpět do Bundestagu.

Kurz a Linder ukázali, že nové mladé tváře mohou do starých stran establishmentu, které ztratily kontakt se svými voliči, vnést novou dynamiku.

Kurz přejmenoval OVP na Novou lidovou stranu a změnil barvu z černé na tyrkysovou.

Linder používal trendy černobílých kampaňových plakátů, které jej ukazoval jako hvězdu s chytrým telefonem, která revitalizuje image FDP.

Macron, který zformoval své vlastní politické hnutí, byl schopen sám sebe líčit, jako že je rebelující outsider, přestože po sedm let sloužil pod padlým francouzským socialistou Francois Hollandem.

A v Itálii jsou dva vrcholní kandidáti do voleb příští rok nejspíš Luigi Di Maio, nový 31 letý vůdce čerstvě vyrostlého hnutí 5-Hvězd a bývalý ministerský předseda Matteo Renzi, který se svými 42 lety vypadá na nové evropské standardy už dost staře.


Tím jak tento 31 letý ministr zahraničí Kurz zaujal tvrdou linii vůči imigraci, tak nechal jen malý rozdíl mezi sebou a krajně pravicovou Stranou svobodných (FPO), čímž se mu podařilo vytáhnout Lidovou stranu na první místo a přetáhnout určitou podporu od FPO vezoucí se na vlně evropské migrační krize.

Obě strany oproti poslední parlamentním volbám v roce 2013 zvýšily svůj podíl na voličích, což znamená prudký posuv doprava. Kancléř Christian Kern od Sociálních demokratů se s FPO držel v těsném závěsu v boji o druhé místo.

Teď je Kurz vyobrazován, jak hlasuje v rakouské metropoli Vídni spolu se svou přítelkyní Susanne Thier – zaměstnankyní ministerstva financí, s níž se setkal ve věku 18 let.

Aniž by odhalil, k jaké linii se uchýlí při rozhovorech o koalici, řekl tento 31 letý vůdce svým přívržencům: ‚Je naší povinností spolupracovat pro svoji zemi se všemi ostatními.‘

Rakousko, bohatá země s 8,7 miliony lidí, která se táhne od Slovenska po Švýcarsko, byla během migrační krize, co začala v roce 2015, branou pro více než 1 milion lidí na cestě do Německa.

Mnozí z nich prchali před válkou a bídou na Středním východě i jinde.

Rakousko také špatně snáší, že zhruba jedno procento jeho obyvatelstva jsou od roku 2015 žadatelé o azyl, což je jeden z nejvyšších podílů na kontinentě.

Mnoho voličů říká, že tato země byla přetížena.


A vypadá to, že i Kurzova strategie soustředit se na tento problém se mu vyplatila.

Kurz jmenovaný vůdcem strany teprve v květnu si dával pozor, aby si ponechal všechny možnosti pro koalici otevřené, ale ohlásil konec současné aliance se Sociálními demokraty, čímž vyvolal nedělní předčasné volby.

Slíbil zemětřesení v rakouské politice, které po celá desetiletí dominovala koalice těchto dvou stran.

Ač to naznačuje, že by se mohl obrátit k anti-islámské FPO, tak také řekl, že uvnitř poražených stran by mohlo dojít k výměnám vedení a naznačoval, že by byl ochoten spolupracovat i se Sociálními demokraty, pokud by kancléře Christiana Kerna z vedení sesadil ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Kern však řekl, že stranu chce vést dál.

Když se Kerna ptali, jestli bude mít tato porážka dopad na jeho politickou kariéru, tak řekl: ‚Ne, jak už jsem řekl, že v politice zůstanu ještě 10 let, tak mi ještě devět let zbývá, abych pokračoval.‘

Také Sociální demokraté (SPO) si nechali otevřené dveře k formování koalice i s FPO, což znamená, že tato krajně pravicová strana by během rozhovorů o koalici mohla hrát hru, aby tyto dvě strany štvala jednu proti druhé.

Je však vysoce nepravděpodobné, že Sociální demokraté by se sdružili s FPO, pokud by SPO dopadla až třetí.

Jasný obraz, jak dopadl boj o druhé místo, nebude k dispozici dříve než v pondělí, kdy k tomu přibude velký počet poštovních hlasů – zhruba každý sedmý – když většina z nich do té doby nebude spočítaná.

Zdroj:  dailymail.co.uk