Novinka, se kterou nedávno přišli vědci, má název chirurgické lepidlo a mohla by zachránit tisíce životů. Mnohokrát se stává, že rychlá pomoc nestihne přijít na určené místo včas a člověk zemře. Mezi nejčastější důvody patří bodné či střelné rány. Podle vědců by na tento druh zranění mohlo existovat speciální lepidlo, které za 60 sekund „utěsní“ ránu.


Díky tomu člověk nevykrvácí, dostane nějaký čas navíc a může počkat na lékařskou péči. Lepidlo však má i další skvělé výhody.

Gel je založen na metakryloylovém substituovaném tropoelastinu, což je v překladu elastický protein. Ten se může jednoduše natřít na vnitřní či vnější rány a po minutě je utěsní a podpoří jejich hojení. Podle týmu složeného z mezinárodních výzkumníků, by mohlo být lepidlo doslova zachráncem životů, který by za neuvěřitelných 60 sekund dokázal zastavit přirozené roztahování rány.

V tomto okamžiku se lepidlo testuje na zvířatech, ale za krátkou dobu by měly testy zkoušet i na lidech pokročit i na lidi. Všechny zprávy, které o tomto lepidle jsou, znějí velmi slibně.

„Krása přípravku metro (zkratka pro lepidlo) spočívá v tom, že jakmile přijde do kontaktu s tkáňovým povrchem, ztuhne do gelové hmoty,“ říká jeden z členů týmu bostonské univerzity, Nasim Annabi.

Nasim ještě dodává: „Jakmile je lepidlo na poškozeném místě, umístí se pod ultrafialové světlo, které celý povrch zajistí ještě lepé. Světlo napomáhá i přesnému ukládání lepidla a spojení na povrchu tkáně.“


Rány, které budou ošetřeny lepidlem metro se léčí o polovinu času méně než ty, které jsou zajištěny stehy. Metro tak dokáže nejen zachránit člověka v nebezpečné situaci, ale dokáže i urychlit hojení jednotlivých ran. Degradující enzym, který je součástí lepidla, ho upravuje tak, aby se přizpůsobil ráně a vydržel na ní určitou dobu v rozmezí hodin až po měsíce. Vše závisí na typu zranění.

„Když sledujete metro, můžete vidět, že se chová jako kapalina. Vyplňuje mezery a odpovídá tvaru rány. Lepidlo je opravdu velmi silné. Dokáže vyléčit vážné vnitřní zranění, které se spojují s dopravními nehodami či s jinými situacemi, jako je například válka. Má však také skvělé využití v chirurgii,“ říká jeden z výzkumníků, Anthony Weiss z univerzity Sydney v Austrálii.

Vědci uvádějí i to, že jeho použití je jednoduché, takže ho bude moci používat každý. Výhodou je, že léčí rány, aniž zanechal toxické zbytky v těle. Pokud se gel metro uchytí i v praxi a bude mít dobrý účinek na lidské tělo, může se stát velmi důležitou součástí nástrojů první pomoci.