Český prezident Miloš Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PACE) ve Štrasburku řekl, že to, že Ukrajina ztratila Krym, je „hotová věc" a řekl, že Moskva kompenzuje Kyjevu poloostrov. Místopředseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti, předseda komise pro ochranu státní suverenity Andrej Klimov v rozhovoru s RT okomentoval myšlenku českého prezidenta Miloše Zemana, týkající se kompenzace Ukrajině za ztrátu Krymu.


„Krym, to je součást Ruska. To může pokračovat tím, že se někomu nebude líbit Kaliningradská oblast, potom někdo začne pokládat otázky ohledně Sachalinu atd. Republika Krym a Sevastopol jsou podle Ústavy RF subjekty Ruska. Staly se takovými na základě vůle lidu, vyjádřené na referendu podle zásad mezinárodního práva. Je možné říkat cokoliv, ale jediným východiskem z této situace je pro Ukrajinu přiznání objektivní reality a díky vzájemně výhodné spolupráce s Ruskem mít v budoucnu jakési bonusy právě z takové spolupráce, a ne z něčeho jiného," řekl Klimov.

Reakce politků

Poslanci Nejvyšší rady vyjádřili nespokojenost a pobouření v souvislosti s prohlášením českého prezidenta Miloše Zemana o tom, že Kyjev by se měl smířit se ztrátou Krymu.

Na to nezávislý poslanec Borislav Bereza na své stránce na sociální síti nazval českého prezidenta kouzelným neřádem. „Lékaři nedávno doporučili Zemanovi, aby méně pil alkohol. Ale on řekl, že nebude pít méně. Po podobném prohlášení vidím, že tehdy nelhal," uvedl zástupce lidu.

Zástupce frakce Baťkivščina Leonid Jemec na své stránce na Facebooku nazval Zemana „podlým".


Místopředsedkyně Nejvyšší rady Iryna Geraščenková považuje Zemanova slova za příšerně cynická. „To je tak smutné — vidět úplnou politickou degradaci. Bylo mi tak líto české delegace, která se cítila trapně pod tímto přívalem bezzásadovosti a absence morálky a zásad," řekla.

Nechte Zemana, jeho nenapravíte. V divadle jsou režiséři a herci. Ti, kteří ho pozvali k vystoupení, věděli, co řekne. S nimi je potřeba bojovat," napsal Klimkin na svém Twitteru.

„Zemanův projev v Radě Evropy byl v příkrém rozporu s naší zahraniční politikou a prezident k němu neměl žádný mandát české vlády,” napsal Sobotka na Twtitteru.

„Kompenzace za Krym? Jak toto může prezident našeho státu s naší historií vůbec říci! Mezinárodně uznané hranice jsou nedotknutelné!!!!“ napsal na sociální síť ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Takový postoj zásadně odmítám. Je v rozporu se zahraniční politikou České republiky i s usnesením Poslanecké sněmovny, která obsazení Krymu označila jako agresi odporující mezinárodnímu právu,“ uvedla Němcová.

„Zeman nás na Radě Evropy zostudil. Vláda by se od jeho projevu měla distancovat,“ míní předseda strany Miroslav Kalousek.