Jako rajská hudba musely znít polským rusofobně naladěným posluchačům prognózy amerického politologa George Friedmana, který v budoucnu očekává zásadní změny světových mocností. Podle polského vydání Rzeczpospolita, na fóru v Sopotech, ve své předpovědi uvedl, že o 30 let později, Německo a Rusko ztratí svou mezinárodní váhu, ale Polsko, s jeho dobře vzdělanou populací bude vedoucí regionální mocností.


Po 30 letech bude Polsko nejmocnějším státem v oblasti střední a východní Evropy, ambiciózně nakonfigurováno tak, aby hrálo významnou roli na mezinárodní scéně, uvedl šéf Geopolitical Futures a zakladatel Straforu George Friedman, ve svém projevu na Evropském fóru nových myšlenek.

Známý americký politolog řekl, že pokud jde o technologie, tak „jsme přesvědčeni, že se svět bude velmi rychle měnit.“ „Nicméně, pokud mluvíme o geopolitické situaci, tak si myslíme, že to bude stejné, jako nyní. Současné velmoci zůstanou velmocemi," uvedl Friedman. „Není většího omylu," doplnil.

Politolog připomněl, že ještě v roce 1910 byla Evropa globální silou, udávající tón, byla lídrem ze všech hledisek. „Předpokládal tehdy někdo, že v roce 1950, tedy o 40 let později, bude pohřbena po dvou strašných válkách, rozdělena mezi Spojené státy a Sovětský svaz? Mohl někdo předvídat, že po dalších 40 letech, tedy v roce 1990, se bude rozpadat Sovětský svaz a Německo se sjednotí?“ zeptal se Friedman.

Podle amerického politologa po 30 letech zůstanou Spojené státy stále globální mocí, ačkoli jejich pozice bude oslabena. „Amerika se nebude schopna chránit v případě, že zaútočí na všechny nové státy, jako například na Irák, bez pochopení toho, co s nimi dál,“ vyjádřil své hodnocení.


Friedman věří, že něco podobného se stane s Čínou, která „je dnes poměrně silná, ale má spoustu vnitřních problémů: diktátorskou vládu, zvyšování sociálních rozdílů“, takže po 30 letech neobhájí současnou pozici.

Podle šéfa Geopolitical Futures se opravdovou velmocí stane Japonsko, ale také poroste síla Turecka, které má šanci získat zpět svoji někdejší slávu, poznamenaly noviny.

Friedman předpokládá, že Evropská unie může mít problémy s další integrací států a předpovídá zhroucení Německa a Ruska. Podle jeho názoru je německá ekonomika z více než 50% závislá na vývozu. To považuje za „významnou hrozbu, protože tyto proporce se v budoucnu nepodaří zachovat“, a Rusko zejména proto, že „nevytvořilo moderní ekonomiku“.

Podle amerického vědce, v situaci, kdy po 30 letech již Německo nebude ekonomickou silou, a Rusko bude v troskách, tak Polsko s dobře vzdělanou společností se zvedne na úroveň regionální mocnosti, která budou mít ambici hrát obrovskou roli na mezinárodní scéně, shrnuje Rzeczpospolita.

Zdroj: pz.cz