Angela Merkel formálně prohlásila antisionismus za to samé jako antisemitismus, čímž kriminalizuje kritiky Izraele v Německu, takže ji lze trestat vězením. Formální přijetí mezinárodní definice antisemitismu se provedlo, aby se „ujasnilo stíhání zločinů z nenávisti.“


Ve středu německý kabinet prohlásil, že jednohlasně přijat pracovní definici prosazovanou Mezinárodní aliancí připomínání holocaustu.

Navíc ke klasickým formám antisemitismu tato definice nabízí příklady jeho moderních projevů, jako útoky na všechny Židy jako na zástupce Izraele, odpírání práva Židů na vlast a využívání historických anti-semitských obrázků k očerňování všech Izraelců.

„My Němci jsme obzvláště ostražití, když je naše země ohrožena nárůstem anti-semistismu,“ řekl ministr vnitra Thomas de Mairziére po schůzi ve středu ráno. „Historie nám tím nejstrašnějším možným způsobem objasnila hrůzy, k nimž antisemitismus může vést.“

Šéf Ústřední židovské rady v Německu Josef Schuster toto oznámení uvítal jako „jasný signál,“ že v Německu se antisemitismus tolerovat nebude.

V Německu se při nedávných rozsudcích objevily těžkosti s nalézáním jednoznačnosti v této otázce. Např. zatímco některé soudy shledávají antisionisticky motivované zločiny jako rovnající se antisemitismu, jelikož pachatelé obviňují Židy v Německu za politiku Izraele, tak jiné soudy do rozsudků zavedli přihlížení k politické motivaci místo jen etnické jako polehčující okolnost.

Zdroj: forward.com