Rusko varovalo Spojené státy, že jeho vojska budou pálit i na americké speciální síly, pokud si všimnou důkazů o spolčení s ISIS. Moskva vyslala ve čtvrtek varování s tvrzením, že její síly se dostaly pod palbu Amerikou podporovaných Syrských demokratických sil (SDF), které zřejmě chránily ISIS. Mainstreamový Newsweek.com hlásí: 


Ruský ministr obrany řekl, že na jejich vlastní speciální síly na východním břehu Eufratu zahájili minometnou palbu z pozic držených vojsky USA a SDF.

„Zástupci amerického vojenského velení (operačního centra USA v Kataru) bylo nikoliv nejasnými výrazy řečeno, že jakékoliv pokusy zahájit palbu z oblastí, kde jsou umístěni bojovníci SDF, budou rychle umlčeny,“ řekl v prohlášení, o němž referovala ruská státní tisková agentura Tass, mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Palba do těchto oblastí bude okamžitě umlčena všemi vojenskými prostředky,“ dodalo toto prohlášení.

Setkání ofenziv podporovaných Ruskem a USA u Eeir Ezzor eskalovalo napětí mezi oběma stranami ve východní Sýrii. Rusko podporuje syrskou vládu Bašara al-Assada, zatímco USA podporují SDF, což je koalice převážně kurdských militantních brigád, které v této oblasti vedou svůj vlastní boj.

SDF si v sobotu stěžovaly, že na ně útočila vojska Syrské armády s podporou Ruského letectva. Rusko popřelo, že by do jakékoliv takové akce bylo zapojeno. Tato USA podporovaná milice v pondělí varovala, že jakékoliv další pokusy postupovat východně od Eufratu narazí na jejich odvetu.


Ruské ministerstvo obrany poukázalo, že SDF, které zabraly přehrady výše na horním toku Eufratu, tyto hráze záměrně otevřely, aby bránily v postupu Syrské armády a vzneslo otázku, zda se mezi těmito převážně kurdskými silami a ISIS opravdu bojuje?

Podle tohoto mluvčího citovaného Tassem je teď 85 procent Deir-Ezzor pod kontrolou režimu, kdy dodal, že město bude od sil ISIS podle očekávání zcela osvobozeno do týdne. Ruské ministerstvo obrany rovněž pochválilo efektivitu postupu Syrské armády spolu s kritikou USA podporované ofenzivy na Raqqa, o níž řeklo, že uvízla.

SDF tvrzení, ale odporují ruským prohlášením, kdy říkají, že jsou v závěrečné fázi svého útoku k osvobození Raqqa a že teď drží 80 procent území města.

Mediální činitel této militantní skupiny řekl Reuters, že ve městě zůstává už jen 700 až 1 000 bojovníků ISIS.


Rusko v září 2015 zahájilo v Sýrii intervenci na straně obleženého režimu Bašara al-Assada, čímž změnilo budoucnost vlády v Damašku, která v té době byla na pokraji porážky silami rebelů.

USA letos v dubnu intervenovaly přímo proti Assadovi po syrském útoku chemickými zbraněmi na město Khan Sheikhoun v severozápadní provincii této země Idlib. Prezident Donald Trump po tomto útoku schválil vypálení 59 křižujících střel zaměřených na syrské vojenské instalace.