Není žádným tajemstvím, že americká vláda během celého Syrského konfliktu podporovala teroristické skupiny. Během těchto dnů však byl zaznamenán další fakt, který toto tvrzení dokazuje. … 20. září militanti Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) spolu se svými spojenci zahájili ofenzivu proti pozicím Syrské arabské armády v severovýchodním městě Hama, ohlásil The National.


Tento útok militantů s největší pravděpodobností dirigovalo americké zpravodajství, které jim poskytlo informace o rozmístění a vojenské síle armádních pozic v tomto regionu.

Rovněž bylo hlášeno, že hlavním cílem militantů byly jednotky ruské vojenské policie, které sem byly vyslány, aby kontrolovaly režimu zastavení palby ve čtyřech zónách de-eskalace. Je třeba připomenout, že podmínky a hranice těchto zón byly stanoveny 15. září během šestého kola rozhovorů o Sýrii v Astaně.

Za povšimnutí stojí i to, že útok neuspěl, jelikož jednotkám Syrské armády podporovaným kmeny Mauli se ho včas podařilo odrazit a zahájit protiofenzivu. Teroristé v důsledku toho utrpěli těžké ztráty a museli ustoupit.

Je zjevné, že Spojené státy také nechtějí, aby Syrská armáda dokončila osvobození Deir Ezzor a vyvíjí veškeré úsilí, aby jí zabránily v dosažení tohoto cíle. To má dva možné důvody.


Zaprvé syrská vojska po osvobození Deir Ezzor, které neleží daleko od iráckých hranic, budou schopna se spojit s iráckými silami a zřídit kontrolu nad hranicí. Spolu s tím Washington nemůže dovolit plnocennou spolupráci mezi armádami Sýrie a Iráku, protože jinak budou zbývající jednotky ISIS v regionu zničeny daleko rychleji, že to USA plánují.

Zadruhé Deir Ezzor je strategický region bohatý na plyn a ropu a Washington v tom má své vlastní zájmy.

Spojené státy se v posledních několika dnech zapojovaly do útoků na pozice Syrské armády. Podle Fars News se syrská vojska dostala dvakrát pod minometnou a dělostřeleckou palbu jednotek z východního břehu řeky Eufrat. Z míst, kde byly nasazeny Syrské demokratické síly (SDF) spolu se speciálními silami USA.

Přichází zprávy, že mezinárodní koalice spolu se silami SDF dočasně suspendovala osvobozování Raqqy, aby přeskupila své síly v severní části provincie Deir Ezzor.