Nová studie, která zkoumá první a druhou volbu voličů pro nedělní národní německé volby, odhalila, že proti masové migraci zaměřená Alternativa pro Německo (AfD) se nejspíš solidně umístí na třetím místě, i když jsou to pro ni teprve druhé volby. Tato studie od průzkumové firmy YouGov rovněž vrhá negativní stín na výsledek Sociálních demokratů (SPD), kdy tvrdí, že tyto volby by pro tuto stranu mohly znamenat jeden z nejhorších výsledků, jaký kdy zažila, hlásí Die Welt.


YouGov předpovídá, že AfD získá 12 procent celkových hlasů, což povede k zisku 85 křesel v těchto jejich teprve druhých celonárodních volbách.

Jasným vítězem voleb s 36 procenty a 255 křesly bude Křesťanskodemokratická unie (CDU) vedená německou kancléřkou Angelou Merkel.

Na druhém místě by měla být podle této projekce SPD, co získá 25 procent hlasů a 176 křesel. Tento výsledek by tedy byl jedním z nejhorších pro SPD od roku 2009, kdy získali jen 23 procent hlasů. Další průzkumy byly pro tuto stranu vedenou bývalým předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem ještě méně příznivé, když tvrdí, že tato strany by podle průzkumů mohla dostat i jen 20 procent.

YouGov rovněž zkoumala hlasování podle regionů, což ukázalo, že Merkelová se svým koaličním partnerem bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) vede ve 13 ze 16 regionů. Jen v Hamburgu a v Brémách průzkum vede SPD, zatímco v hlavním městě Berlíně je to zatím příliš těsné, aby to šlo rozhodnout.

Skutečnou ztrátou pro SPD je Východní Německo, kde AfD v posledních letech kvůli migrační krizi získala značnou podporu a to se odrazilo ve výsledcích několika regionálních voleb. V poslední době Merkelová během kampaní ve Východním Německu narazila na velké protesty a za její roli při migrační krizi na ni pokřikovali, že je „zrádce lidu“.

Zdroj: breitbart.com