Írán během páteční vojenské přehlídky za účasti íránského prezidenta Hassana Rouhaniho a vedoucích vojenských činitelů v Teheránu odhalil balistickou raketu s dostřelem 2000 km, ohlásil íránský státní mediální kanál Press TV. Tato balistická střela se jmenuje Chórramšáhr a je schopná nést několik bojových hlavic, uvádí v této reportáži citovaný brigádní generál Amir Ali Hijazadeh, vysoký velitel Aerokosmické divize Útvarů islámských revolučních gard (IRGC).


„Jak jste si mohli všimnout, je tato střela už rozměrově menší a je daleko taktičtější a v operačním nasazení bude v blízké budoucnosti,“ řekl tento generál.

Prezident Rouhani veřejně prohlásil, že Írán posiluje své raketové kapacity a obranné programy a žádná země ho nemůže zastavit.

„Budeme posilovat svou obrannou a vojenskou sílu do té míry, jak budeme považovat za nezbytné,“ řekl prezident. „Nebudeme se nikoho ptát na dovolení, zda smíme bránit svoji zem.“

K této vojenské přehlídce došlo jen pár dnů poté, co americký prezident Donald Trump Írán ve svém projevu v OSN charakterizoval jako „vražedný režim“.

Trump proklínal tu jadernou dohodu, která zrušila sankce na Írán, a nazvali ji „trapasem“, který je třeba skartovat. Írán v rámci této dohody slíbil omezit svůj jaderný program výměnou za ulehčení ekonomických sankcí. Avšak Trumpova administrativa to vidí jako chybu a Teherán obviňuje z vývoje svých raket a jaderného programu.

Rouhani Trumpovi odpověděl při svém vlastním projevu na Valném shromáždění OSN, kdy řekl, že jadernou dohodu by „neměli rozbít nováčci ve světové politice“, kdy Trumpovu kritiku této dohody označil za „ignorantskou“.

Zdroj: southfront.org