Pět protestujících lidí, kteří přerušili vystoupení tureckého prezidenta Recepa Erdogana v New Yorku, bylo zadrženo, píší noviny New York Times. Erdogan ve čtvrtek vystupoval na akci turecko-americkéo národního výboru v hotelu Marriott Marquis, když jeden z přítomných mužů začal křičet: „Ty jsi terorista. Vypadni z mé země!". Poté došlo k potyčce, kterou nahrály kamery, umístěné v sále.


Na záběrech je vidět, jak protestující, které bijí a strkají přítomní lidé v sále, vyvádí ven ochranka. Pracovníci bezpečnosti také vyvedli minimálně jednoho člověka, který napadal protestující.

Podle slov jedné z účastnice protestní akce Megan Bodettové chtěli „upozornit na válečné zločiny tureckého státu a porušení lidských práv kurdského národa" jak v Turecku, tak i v Sýrii.

Podle zprávy policejní správy New Yorku nikdo nebyl zatčen ani zraněn.

Není to první podobný incident během návštěvy tureckého prezidenta v USA. V květnu blízko rezidence velvyslance Turecka ve Washingtonu došlo ke srážce mezi Erdoganovou ochrankou a účastníky protestní akce. Turecký prezident, nacházející se v americkém hlavním městě, podle videonahrávky z místa události osobně sledoval, jak jeho ochranka bije demonstranty.


Ministertsvo zahraničí vyjádřilo Turecku protest. Ankara odmítla obvinění na svou adresu a prohlásila, že k události došlo kvůli tomu, že americké úřady odmítly přijmout nutná bezpečnostní opatření.