Papež František ve středu ve Vatikánu uvítal generálního tajemníka Světové muslimské ligy (MWL), tedy skupiny, která bývá spojována se saúdským financováním džihádistického terorismu a s útoky z 11. 9. 2001. Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, který sloužil v Rijádu sedm let jako saúdský ministr spravedlnosti a je teď generálním tajemníkem MWL, vyjádřil ocenění muslimského světa vůči papežovu „spravedlivému postoji“ k falešným tvrzením, která spojující extremismus a násilí s islámem,“ stejně jako vůči jeho důsledným tvrzením, že extremismus se neomezuje na islám, nýbrž jej lze nalézt u přívrženců všech náboženství.


Světová muslimská liga je saúdskou vládou financovaná islámská nezisková organizace založená 18. května 1962 v Mekce k propagaci islámského učení. Přes oficiální odpor této skupiny k násilí a k jejímu prosazování interkulturního dialogu, byla už podrobena několika ještě probíhajícím protiteroristickým vyšetřováním v USA, která se vztahují k Hamasu, al-Kaidě a k dalším teroristickým skupinám.

Dva měsíce po džihádistických útocích z 11.9 na americké půdě hlásil dopisovatel Newsweeku Evan Thomas, že Světová muslimská liga byla jednou ze „dvou globálně provázaných charit“ přímo financovaných saúdskou vládou, kterých využíval Usáma bin Ládin k financování svých operací. Tato organizace byla vynechána ze seznamu skupin sankcionovaných Spojenými státy, „aby se zamezilo ztrapnění saúdské vlády,“ napsal Thomas.

V roce 2004 prohlásil magazín Harper, že Světová muslimská liga je už dávno „známa tím, že přelévá peníze al Kaidě“ a je financována přímo saúdskou vládou. „MWL je evangelická organizace, která byla vytvořena na pomoc šíření wahhábitismu, tj. saúdské značky islámského fundamentalismu,“ konstatoval tento článek.

Podle New York Times vnitřní přísně tajná zpráva od ministerstva financí získaná pomocí Zákona o svobodném přístupu k informacím uváděla, že Organizace mezinárodní islámské pomoci (IIRO), „tj. výhonek Světové muslimské ligy“ podporovala teroristické organizace od počátku 90. let „nejméně do první poloviny roku 2006.“

MWL se rovněž dostala pod palbu kritiky za údajný antisemistismus a Liga proti zostouzení tvrdí, že MWL se často stává platformou pro anti-izraelskou rétoriku. Rovněž byla obviňována z využívání anglicko-jazyčného časopisu „Journal“ k šíření anti-semitských konspiračních teorií.


MWL na svou první Mezinárodní islámskou konferenci o dialogu v Mekce v roce 2008 pozvala Yusufa al-Qaradawiho, aby tam promluvil. Ten ve své řeči řekl, že „si s Židy nikdy nesedne k hledání společné platformy a nikdy nepovede dialog s takovými Židy, kteří na nás páchají nespravedlnost a podporují Izrael.“

V úterý Al-Issa promluvil na mezinárodní konferenci v Římě o „toleranci uvnitř islámu“ a přednášel spolu s Josephem Levim, bývalým šéf-rabínem Florencie, a biskupem Miguelem Ángel Ayuso Guixotem, tajemníkem Pontifikální rady pro mezináboženský dialog.

Al-Issu na jeho audienci u papeže doprovázela delegace sedmi lidí. Vatikán zveřejnil série fotografií o tomto střetnutí, během něhož si tito dva muži údajně vyměnili názory na četné „záležitosti společného zájmu“ včetně míru a globální harmonie a diskutovali o spolupráci v záležitostech mírové koexistence a šíření lásky.

Na konci této schůzky si papež František a Al-Issa vyměnili upomínkové dárky. Al-Issa papeži nabídlo symbolický dar představující islámskou civilizaci a její interakce s ostatními civilizacemi, zatímco František svému hostu dal upomínkové pero k 500. výročí postavení Baziliky Svatého Petra a medaili připomínající pátý rok papeže na Petrově stolci.

Thomas D. Williams

Zdroj: breitbart.com