Rusko obvinilo Velkou Británii a Spojené státy z dodávek chemické munice teroristům ISIS v Sýrii. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova odsoudila americko-britské dodávky chemických zbraní teroristům, když je nazvala porušením mezinárodního práva a „nepochopitelným činem“.


„To v rozporu s jejich závazky k mezinárodnímu právu a k boji za vítězství demokracie, když dodávat takové jedovaté materiály teroristům spolu s publikacemi fotek zobrazujících zabité děti jako s referencemi,“ řekla Zacharova ruským médiím s dodatkem, „to je mimo lidské chápání.“

„Ano, je to pravda,“ řekla ve čtvrtek ráno státní radiostanici Vesti FM. „Západní země a regionální mocnosti přímo i nepřímo militantům, teroristům a extremistům v Sýrii dodávají zakázané jedovaté látky.“

K tomuto komentáři došlo poté, co náměstek ministra zahraničí Sýrie Mekdad ve středu řekl, že chemické zbraně údajně vyrobené Spojenými státy a Británií byly nalezeny v oblastech předtím držených Islámským státem *.

Syrský režim prezidenta Bašára Assada, který Rusko podporuje, byl široce obviňován z používání chemických zbraní. V červnu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) řekla, že v dubnu byl k útoku v severní Sýrii použit zakázaný nervový plyn sarin.

Spojené vyšetřování Spojených národů a OPCW předtím řeklo, že síly syrské vlády použily v útocích v letech 2014 a 2015 plynný chlór.


Zacharova v tomto interview rovněž řekla, že Západ teroristy v Sýrii zásobuje také malými zbraněmi, penězi a „informační podporou“, kdy jako příklad citovala dobrovolnickou skupinu, která působí na územích držených opozicí, Bílé přilby.

Řekla, že je „prokázaným faktem,“ že Bílé přilby se účastnily „falšování svých humanitárních aktivit, natáčely ‚falešná videa‘ s animacemi dětí a civilistů.“

„A podívejte se, co pak přišlo na Západě,“ řekla. „Nemluvím jen o skutečnosti, že o Bílých přilbách se tam mluvilo prakticky denně, že jejich videa se rychlostí světla šířila na internetu z platforem podporovaných Západem.“

„Třešničkou na dortu bylo, když dostali Oscara,“ řekla, čímž se odkazovala na dokument této skupiny jménem Netflix, který dostal Oscara. Zacharova rovněž odsoudila skutečnost, že tato skupina byla nominována na Nobelovu cenu míru.

Islámský stát je teroristickou organizací v Rusku zakázanou.

Zdroj: themoscowtimes.com