Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó slíbil, že „skutečná bitva teprve začíná,“ jelikož Soud Evropské unie od Budapešti požaduje, aby Bruselu dovolila usazovat na jejím území migranty. Szijjártó pronesl tento komentář v reakci na evropský soudní dvůr, co shodil se stolu námitku Maďarska a Slovenska proti systému Evropské komise k nucené redistribuci asi 120 000 migrantů umístěných v pohraničních zemích EU.


Těm tzv. migračním kvótám se vzpouzí Maďarsko, Slovensko, Česká republika a Rumunsko a později je odmítlo i Polsko – ale přesto se protlačují přes kontroverzní systém hlasování kvalifikovanou většinou.

„Toto rozhodnutí není ani legální ani profesionální, ale je čistě politické,“ útočil Szijjártó spolu s prohlášením, že politika EU „znásilnila evropské zákony i evropské hodnoty.“

„Evropská komise podporuje jedinou věc, a tou je ilegální imigrace, nikoliv však ochranu hranic nebo obranu,“ pokračoval Szijjártó ve svém ostrém útoku proti nevolené kvazi-vládě EU, která funguje jako obojí, výkonná moc a zároveň jako jediný předkladatel celoevropské legislativy. Řekl, že tento rozsudek soudu EU „protlačuje pravomoc Evropské komise nad členskými státy EU. To je nepřijatelné a my uděláme vše, abychom svou zemi uchránili.

„Ta skutečná bitva teprve začíná a Maďarsko využije všech příležitostí k právní nápravě a k zajištění, že nikdo nebude do Maďarska přemístěn v rozporu s přáním maďarského lidu.“

Maďarsko bude ve svém zápase s Bruselem hledat oporu ve zbytku Visegrádu – v konzervativním bloku skládajícím se z Maďarska, České republiky, Slovenska a Polska.


Polská ministerská předsedkyně Beata Szydlo řekla, že tento rozsudek „očekávala“, ale ani tak „se postoj polské vlády ve věci migrační politiky nezmění,“ uvádí zpráva Frankfurter Rundschau, které věří, že Maďarsko s Polskem budou prostě soud EU ignorovat.

To vytvoří scénu prudké eskalace nepřátelství mezi EU a jeho vzdorovitými středoevropskými členy, kdy se Brusel bude pokoušet uvalovat těžké pokuty či jiné tresty za tento prohřešek nepodvolení se jeho diktátu.