Experti varují, že jaderná elektrárna STP v Texasu není připravena na bezprecedentní výši záplav v této oblasti a tvrdí, že postižená jaderná elektrárna by se mohla stát „novou Fukušimou“ a zamořit celý jih USA. Než hurikán Harvey tuto oblast zasáhl, tvrdili činitelé jaderné elektrárny STP, že jaderný reaktor je na tuto bouři připravený, kdy se v článku vydaném v Bay City Tribune v Texasu chlubili:


„Umístění elektrárny je 10 mil ve vnitrozemí ve výšce 29 stop (8,8 m) tedy o dost výše než vzedmutí moře při smršti kategorie 5. Elektrárna byla konstruována jako vodotěsná budova a vrata udrží záložní elektrické napájení a chladicí systém plně funkční. Celá stavba bezpečně zapouzdřuje zařízení, protože je vodotěsná až do výšky nejméně 41 stop (12,5 m) nad hladinou moře.“

Článek v San Antonio Current rovněž debatoval o bezpečnosti této elektrárny v porovnání s Fukušimou a dospěl k podobným závěrům o vzedmutí při bouři síly hurikánu, ale pronesl důležitý postřeh o povodních řeky Colorado na pevnině ležící 2 míle od elektrárny.

Podle jejích činitelů je jaderná elektrárna STP postavena, aby vydržela „scénář nejhoršího případu“ 100leté vody na řece Colorado.

Z tohoto článku:

„Mluvčí STP Buddy Eller řekl, že pět stop tlusté zdi bunkru, jaké má betonový ocelí vyztužený dóm reaktoru jsou schopny vydržet hurikán kategorie 5 a 41 stop (12,5 m) vzedmutí moře z bouře… Jsme postaveni, abychom vydrželi scénář nejhoršího případu včetně hurikánu s kombinací vichřice a 100leté vody na řece Colorado,“ řekl Eller. „Ležíme 29 stop (8,8 m nad hladinou moře.“

Přes toto chvástání před Harveyem od činitelů jaderné elektrárny i jejího mluvčího, které možná znělo před úderem bouře působivě, jsou teď ale opravdu znepokojeni.

Podle těchto dvou článků a mluvčího STP samotného zvládne jaderný reaktor 41 stop (12,5 m) vzedmutí oceánu – ale když jsou 29 stop (8,8 m) nad hladinou moře, tak to stačí jen na 12 stop (3,66 m) pevninské povodně.


Podívejme se na hladinoměry na řece Colorado v Bay City asi 10 mil proti proudu od jaderné elektrárny STP:

Pro řeku Colorado je v Bay City předpověď, že během příštích dvou dnů stoupne o 27 stop (8,2 m)!

A uvážíme-li, že tato řeka je teď o 9 stop výše, než byla předpověď pro tuto dobu v předpovědním grafu, tak je pravděpodobné, že během několika dnů překoná rekordní vzedmutí všech dob. To je ta „100 letá voda“, o které vykládal mluvčí elektrárny, k níž došlo v roce 1913 s vrcholem na 56,1 stopách (17,1 m).

Nejvyšší vzedmutí na řece Colorado v Bay City za dobu provozu STP jaderné elektrárny bylo 24,04 stop (7,33 m) v roce 1991.

Po Harvey postihly Houston rekordní povodně.

Je elektrárna STP konstruována, aby vydržela rekordní povodeň? Soudě podle vychloubání a holedbání jejích činitelů před úderem Harvey je jaderná elektrárna konstruována jen, aby vydržela ten „scénář nejhoršího případu“ tj. 41 stop (12,5 m).

Od příchodu jaderné krize ve Fukušimě v Japonsku by se měly jaderné reaktory v katastrofických zónách sledovat hodně bedlivě. Jak jsme se poučili od TEPCO v Japonsku, ředitelům elektrárny se nedá věřit, že by mluvili pravdu, když je taková zkáza na pořadu dne.

Postavili jadernou elektrárnu, aby vydržela „100 letou vodu“ na řece Colorado. To je ale pro jadernou elektrárnu nedbalost a lehkomyslnost. Vypadá to, jako kdyby STP v nadcházejících dnech čekala velká zatěžkávací zkouška, a teď už s tím nikdo nic nenadělá, aby jí zabránil.