Podle místních zpráv vydal španělský soudce zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanyahua. Netanyahua a sedm dalších vládních činitelů by mohlo čekat zatčení, pokud spočinou nohou na španělské půdě, kvůli jejich ilegálním pokusům zabránit, aby se pomoc pro Palestince k těmto dostala. Podle latinsko-amerického Herald Tribune soudce Jose de la Mata vydal oficiální příkaz policii, aby jej uvědomila, kdyby pan Netanyahu vstoupil do Španělska.


  Independent.co.uk hlásí

Dalším mužem jmenovaným v této věci je bývalý ministr obrany Ehud Barak, bývalý ministr zahraničí Avigdor Leiberman, bývalý ministr strategických záležitostí Moshe Yaalon, bývalý ministr vnitra Eli Yishai, ministr bez portfeje Benny Begin a vice-admirál námořnictví Eliezer, který měl tuto operaci na starosti.

Tento případ, který soudce de la Mata loni přerušil, byl vznesen proti těmto mužům po útoku izraelských bezpečnostních sil proti Flotile svobody s loďmi s pomocí v roce 2010, které se pokoušely dostat se do Gazy.


To se týká lodi Mavi Marmara, hlavní lodi této flotily šesti plavidel, která se pokusila prolomit izraelskou blokádu Pásma Gaza. Těch šest lodí vezlo kolem 500 pasažérů, humanitární pomoc a stavební materiál. Izraelské obranné síly na tuto loď zaútočily a po této razii zůstalo devět lidskoprávních aktivistů mrtvých. Dalších deset jich zemřelo v důsledku zranění utrpěných při této razii v následujícím měsíci.

Izraelský ministerský předseda a tito další činitelé by mohli být v případě opětovného otevření případu obviněni.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nachshontold k tomu Jerusalem Post řekl: „Považujeme to za provokaci. Spolupracujeme se španělskými úřady na tom, aby to bylo zrušeno. Doufáme, že to bude brzy za námi.“