Atol Bikini, místo v Tichém oceánu, bylo kdysi těžce zkoušeno jaderným testováním. Dnes, po 70 letech od ničivého bombardování, nicméně vědců příjemně překvapilo. Nádherný kus Země na půli cesty mezi Havají a Austrálií padl v minulosti za oběť americké vládě a jaderným testům. Na tropický ráj kdysi doslova pršely atomové bomby, spadly jejich desítky, co si odneslo nejen původní obyvatelstvo, které se muselo přestěhovat pryč, ale i fauna a flóra. Ta však nyní vědce velmi mile překvapila.

Jak informoval portál Independent, korálový ostrov se tváří, jako kdyby se tam před 70 lety téměř nic nestalo. Funguje tam ekosystém rostlinného a živočišného života, korály jsou velké jako auta – a to přímo v kráterech po explozích, žijí tam žraloci i tuňáci a kraby hodují na kokosových ořeších.

Překvapený byl i Steve Palumbo ze Stanfordovy univerzity, který prohlásil, že fauna a flóra je tam mimořádně odolná. Radiaci se dokonale přizpůsobily. Populaci ryb se tam podle něj daří, protože jsou osamocené. „Zvláštním způsobem jsou chráněny historií tohoto místa. Je to pozoruhodné místo, opravdu zvláštní,“ citoval jej britský Guardian.

Vysokými úrovněmi záření nejsou poškozeny ani hojné korály, výzkumný tým se proto bude pokoušet zjistit, jak je možné, že tyto kolonie nejenže zůstaly nepoškozené, ale také prosperují. Studie tak možná pomůže nemocným lidem. „Strašná historie atolu Bikini je ironickým prostředím pro výzkum, který pomůže lidem žít déle,“ vyjádřil se Palumbo pro portál Psych.org.