Na nejméně 312 se zvýšil počet obětí, které přišly o život po dnešním ničivém sesuvu půdy nedaleko Freetownu, metropole západoafrického státu Sierra Leone. Takové číslo uvádí Červený kříž. Tamní vláda údaj dosud nepotvrdila, ale Sierra viceprezident také mluvil o stovkách obětí. Bez střechy nad hlavou se po neštěstí zároveň ocitlo přes dva tisíce lidí, informoval britský deník Guardian odvolávající se na sierraleonský úřad pro zvládání katastrof.


K sesuvu půdy vyvolanému silnými dešti došlo dnes v časných ranních hodinách na svahu u města Regent jižně od Freetownu. Mnozí lidé v té době ještě spali, takže neměli šanci utéct. Stovky z nich tak uvízly pod nánosem hlíny a bláta ve svých domovech.

Márnice v hlavním městě jsou v současnosti plné mrtvých těl. Rodiny zároveň úřady vyzvaly, aby přišli oběti identifikovat. Mnozí z pozůstalých však raději na vlastní pěst pátrají po ostatcích svých příbuzných, které se snaží vyhrabat z nánosů hlíny a bláta.

Záplavy nejsou v Sierra Leone neobvyklé a protože množství lidí žije v poměrně nestabilních a provizorních příbytcích, stává se, že voda jejich obydlí strhne.

V okolí přes milionového přístavu Freetown si povodně, ke kterým došlo během monzunových dešťů v roce 2015, vyžádaly deset obětí na životech. O střechu nad hlavou zároveň tehdy přišlo přes 1000 lidí.