V znepokojivém vzdoru vůči požadavkům prezidenta Donalda Trumpa, že by Peking měl dělat více, aby zkrotil svého válkychtivého souseda, Peking v pátek prostřednictvím státem vlastněných médií varoval amerického prezidenta, že bude vojensky intervenovat na straně Severní Koreje, pokud by USA s Jižní Koreou zahájily preventivní úder ke „svržení Severokorejského režimu,“ uvedlo prohlášení vlivných státem vedených novin Global Times.


„Pokud by USA s Jižní Koreou provedly údery ve snaze svrhnout severokorejský režim a změnit politické rozpoložení Korejského poloostrova, tak jim v tom Čína zabrání,“ uvedly.

Spolu s tím dal čínský režim jasně na srozuměnou, že jím upřednostňovaný výsledek by bylo pokračování ve stávajícím stavu ovšem s varováním Kim Jong Unovi, že „by zůstali neutrální, kdyby Severní Korea udeřila první.“ Tento článek citovaný Reuters opakuje volání po diplomatickém řešení. Ovšem možnosti rozhovorů mezi oběma stranami vypadají čím dále více v nedohlednu, jelikož jak Trump, tak Kim si nadále vyměňují hrozby jaderným zničením, kdy Trump ve čtvrtek objasnil svůj předchozí slib odpovědi „ohněm a běsem“, pokud by Sever dále ohrožoval USA, kdyby snad předchozí americké hrozby nestačily.

Čína – nejdůležitější spojenec a obchodní partner Severní Koreje – neustále během probíhající krize opakovala volání po klidu. Peking vyjádřil frustraci jak z opakovaných jaderných a raketových zkoušek Pchjongjangu, tak z chování Jižní Koreje a Spojených států, jako jsou vojenská cvičení, na která pohlíží jako na eskalaci napětí.

„Čína by rovněž měla dát jasně najevo, že kdyby Severní Korea vypálila rakety ohrožující území USA první, a USA by provedly odvetu, tak by Čína zůstala neutrální,“ uvedly Global Times, které jsou široce čtené, ale nereprezentují vládní politiku, uvádí se v úvodníku.

Mezitím souběžně s tím, jak Sever asi plánuje další odpálení mezikontinentální střely, tak USA stupňují vojenská cvičení spolu s Japonskem a Jižní Koreou.


„Ve čtvrtek začaly USA s japonskými vojáky 18 denní cvičení s ostrými střelbami na severo-japonském ostrově Hokkaido, do čehož patří i cvičení raketové artilerie a účastní se toho 3 500 vojáků. Toto cvičení Severská zmije je jedním z těch plánovaných cvičení, které japonské Síly sebeobrany pravidelně provádí se svými americkými protějšky a není reakcí na poslední napětí. Jihokorejská a americká vojska se rovněž chystají na výroční společné cvičení začínající 21. srpna zvané Ochránce svobody Ulchi, jehož se zúčastní 30 000 amerických vojáků.“

Američtí činitelé rovněž v pátek diskutovali o koordinovaném nouzovém plánu za účelem formulace toho, jak by přesně spojenci měli na útok reagovat.

„Předtím v pátek spolu 40 minut telefonicky diskutovali jihokorejský národně bezpečnostní poradce Chung Eui-young a jeho americký protějšek H.R. McMaster, řekl mluvčí prezidentského Modrého domu v Soulu. Ti dva diskutovali o reakcích na severokorejské provokace a o bezpečnostní situaci na korejském poloostrově, řekl.“

Vůbec nepřekvapuje, že analytici porovnávali toto přetlačování mezi dvěma jadernými mocnostmi (když je Severní nejnovějším ale zatím neotestovaným členem tohoto klubu) ke Kubánské raketové krizi moderních dnů. „Situace se začíná vyvíjet směrem k rozvoji Kubánské raketové krize pro tuto generaci,“ uvedl ve výzkumné poznámce šéf-ekonom pro Asii u ING Robert Carnell. „Spolu s tím, jak trvá americký prezident na stupňování války slov, tak je tu čím dál menší šance na jakékoliv diplomatické řešení.“

Soudě podle reakcí trhů v posledních 48 hodinách se tato znepokojivá skutečnost už filtruje přes riziková aktiva.

Zdroj: zerohedge.com