Galaxie Mléčné dráhy je naším galaktickým domovem. Prozatím, co máme vědomost, je to jediné místo v celém vesmíru, které hostí sluneční soustavu schopnou udržet život, jak ho známe. Mléčná dráha je spirální galaxie, v níž je umístěna naše sluneční soustava. Podle astronomických pozorování má hmotnost 10^12 sluneční hmoty – jinými slovy je nepředstavitelně ohromná. Její průměr se odhaduje na 100 000 světelných let, což odpovídá asi jeden a půl trilionu kilometrů (1,42 x 10^18) čili 9 480 milionů astronomických jednotek.

Odhaduje se, že obsahuje mezi 200 a 400 miliardami hvězd, ač mnozí astronomové teoretizují, že hostí daleko více hvězd. Náš galaktický disk se skládá převážně z mladých hvězd populace I. Ten je součástí galaxie, která obsahuje více plynu, a právě tam jsme svědky procesu utváření hvězd.

Nejcharakterističtější na tomto disku jsou spirální ramena, kterých je osm: dvě hlavní ramena Štít, Kentaur a Perseus stejně jako ta sekundární – Střelec a Eskadrony (místo čtyř sobě podobných ramen, jak se myslelo předtím).

Naše galaxie je ohromná.

A i když si v tom vychutnáte jen malou část naší galaxie, tak se astronomům povedlo vytvořit tento snímek, o němž říkají, že obsahuje kolem 84 milionů hvězd. Nepodobá se to ničemu, co jsme dosud viděli.