Rakouští odborníci zkoumající náboženství zveřejnili novou studii. Odhalují v ní populační a náboženské trendy příštích 30 let. Výsledky by někoho mohly překvapit. Když by se zvýšila migrace z Blízkého východu a Afriky do Rakouska, ve Vídni by o třicet let mohl být každý třetí obyvatel muslim. Za pár let mohou být ve Vídni největší náboženská skupina muslimové. Tvrdí to studie Vídeňského ústavu demografie na Rakouské akademie věd, kterou cituje rakouský portál krone.at.


Za největší faktor považuje studia migraci – ta totiž ovlivní toto složení. Studie se jmenuje „Demografie a náboženství v Rakousku“.

Více bude v budoucnu u našich sousedů i nevěřících. Podíl římských katolíků klesá, roste počet těch, kteří uvádějí, že se nezařadí k žádné víře. Od posledního sčítání, v roce 2001, podíl muslimů vzrostl ze čtyř na osm procent. Ve Vídni stoupl počet muslimů z osmi procent na čtrnáct.

Na základě výzkumů určili odborníci pro Rakousko čtyři možné scénáře vývoje na příštích 30 let. V prvním se počítá s migrací Evropanů do Rakouska. V tomto případě by se podíl lidí v římskokatolické církve zmenšil v roce 2046 na 49 procent. Podíl muslimů by vzrostl na 14 procent.


Druhý scénář bere v úvahu současné migrační vlny z mimoevropských zemí. Takto by podíl muslimů do roku 2046 mohl narůst až do výšky 17 procent.

Třetí scénář (nízká migrace) předpovídá nárůst podílu lidí bez víry. Stoupl by až na 28 procent. Římských katolíků by bylo pod 50 procent, zatímco muslimů 12 procent.

Čtvrtý a zároveň poslední scénář hovoří o velké migraci ze zemí Blízkého východu. V Rakousku by tak mohlo být v roce 2046 až 21 procent muslimů. Ve Vídni až kolem 30 procent muslimů, to by tedy znamenalo, že zhruba každý třetí obyvatel Vídně by byl muslim. Tvořily by tedy největší náboženskou skupinu.

Zdroj:  krone.at