Associated Press hlásí, že ten typ rakoviny, který diagnostikovali Johnu McCainovi, je „zvláště agresivní“ a je u něj míra přežití pěti let pro pacienty nad 55 roků jen 4 procenta. WASHINGTON (AP) — Senátor John McCain má jednu z nejagresivnějších forem rakoviny mozku a jeho rodina a lékaři zvažují možnosti další léčby.


Senátor prodělal minulý týden operaci odstranění krevní sraženiny nad levým okem, a jak se ukázalo, tak ta sraženina byla projevem zahájení růstu nádoru zvaného glioblastom.

Zde je pár známých skutečností:

AGRESIVNÍ RAKOVINA

McCainovi doktoři na Mayo Clinc řekli, že se jim podařilo odstranit veškerý nádor viditelný na skanu mozku. Ale tento druh nádoru, formálně známého jako glioblastom multiforme, je agresivní a záludný. Ten vysílá mikroskopické kořínky zalézající hlouběji do mozkové tkáně, vysvětloval Dr. Joshua Bederson, předseda neurochirurgie z Mount Sinai Health Systém v New Yorku, který má přímou znalost McCainovy léčby.

Zatím je nádor nad okem v místě, které umožňuje odstranění s daleko menším rizikem poškození jazykových, motorických a jiných mozkových funkcí, než by to bylo v mnoha jiných oblastech, uvedl.