Americko-ukrajinské cvičení Sea Breeze 2017 za účasti 17 zemí začalo dnes (10. 7.) v severozápadní části Černého moře a také v Oděské a Mykolajivské oblasti (na souši). Manévry se odehrávají v novém formátu free play (svobodná hra) pod velením štábu, který byl vytvořen podle standardů NATO. Cvičení se potáhne do 23. července. Účastní se ho 30 bojových lodí, 25 letounů a vrtulníků — konkrétně americké raketové křižníky Hue City třídy Ticonderoga a torpédoborec Arleigh Burke, patrolovací letoun P-8A Poseidon a další jednotky námořnictva. Dále se ho zúčastní okolo 800 amerických vojáků.


Do oděského přístavu připluly bojové lodě aliance — turecká fregata F241 Turgutreis, velká výsadková loď NL 241, ponorka a rumunská korveta Kortra-admirál Horia Macellariu. Ukrajina ze své strany zapojí okolo 10 lodí a člunů pohraniční služby. Nic velkého Kyjev nabídnout nemůže. Vlajková loď ukrajinského námořnictva Hetman Sagajdačnyj je technicky na tom špatně.

Do Oděsy přiletěly také dva dopravní letouny NATO. Americký C-130J Herkules a maďarský C-17A Globemaster III. přivezly potápěče a desítky dalších specialistů s výbavou. Intervence amerických speciálních sil probíhá velmi tolerantně — národ mlčí. Pod záminkou mnohonárodního cvičení Kyjev oficiálně dovolil vojákům NATO nacházet se na území Ukrajiny celých 365 dní v roce 2017.
Raketový klín vytloukají klínem

Nehledě na nový formát „svobodných her", tématika Sea Breeze 2017 zůstala tradiční. Jedná se o „mnohonárodní operaci pro zajištění bezpečnosti v krizovém regionu" za účasti pozemních, námořních a námořních výsadkových sil a za použití protileteckých prostředků a protilodních prostředků. Všechny elementy se procvičují formálně „pro zajištění stability v černomořském regionu" (kterou, mimochodem, nikdo neporušuje).

Je očividné, že se jedná o vojenskou demonstraci síly adresovanou Rusku — konkrétně poloostrovu Krym. Je jasné, že potápěči NATO nebyli přivezeni, aby vyzvedávali potopené ukrajinské lodě. Jedná se o jednotky specnazu, „trojské koně" s ploutvemi, jejichž „herní" úkol je narušit systém spojení a řízení ruské Černomořské flotily a „otevřít dveře" Sevastopolu pro námořní výsadek aliance.

Je známo, že ukrajinští diverzanti se z Krymu nevracejí, proto nemohou předat zkušenost americkým kolegům. Protidiverzní služba černomořské flotily je vždy připravena potkat „zbloudilé" pozemní i námořní diverzanty předpokládaného protivníka. Ale i tak tato „vyšší pilotáž" — černomořský shon USA a NATO u ruských hranic vyvolává neklid.

Americký raketový křižník Hue City s výtlakem 9600 tun (délka 173 metrů, posádka 340 lidí) je vybaven bojovým informačním systémem Aegis Combat System a odpalovacími zařízeními Mk 41 pro vertikální start širokého spektra raket — od pozemních (středního a velkého doletu), až do okřídlených střel Tomahawk, protilodních a protiponorkových raket (celkově jich má na palubě 122 raket).




Loading...