I když máte předpis na lék od lékaře, nemusí to znamenat, že tento lék bude pro vás bezpečný k užívání. Jak se zjistilo, mnoho populárních léků na předpis má vážné vedlejší účinky – od krátkodobé nevolnosti, přes bolesti hlavy, až po chronické záněty, myopatie a srdeční choroby, či horší. Záměrně se přechovává mýtus, že léky schválené FDA (Americký úřad pro potraviny a léčiva), respektive obdobnými evropskými nebo Slovenské úřady jsou mimo jakéhokoliv rizika.

Abyste lépe chápali a měli přehled o této problematice, tady je šest skupin lékaři předepisovaných léků, při kterých byste měli dvakrát pouvažovat, než se je rozhodnete užívat z důvodu doprovodných rizik s nimi souvisejícími.

1. Inhibitory protonové pumpy (PPI)

Miliony lidí bere PPls na zmírnění symptomů refluxní choroby jícnu – těžkost způsobená pronikáním kyseliny a jídla zpět do jícnu.

Jenže se ukázalo, že PPls jako Nexium (exomeprazole) a Prevacid (lansoprazolu) zabraňují absorbování živin a zamezují produkci potřebných žaludečních šťáv, což může vést k jiným zdravotním problémům.

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) vydal nejméně tucet upozorněni na nebezpečí plynoucí z užívání PPls, které zahrnují zvýšený risk bakteriální průjmy, nedostatek magnézia a lámavost kostí.

Dlouhodobé užívání PPls bylo také spojeno se zvýšeným rizikem zánětu plic a nezdravého přibírání na váze.

2. Statiny

Na prvním místě v žebříčku prodejnosti léčiv za posledních několik let jsou statiny, vítány medicínskou společností jako druh zázračných léčiv na zvýšený cholesterol a srdeční onemocnění.

Ale populární léky jako Atorvastatin, Tulip, Atorvastatin, Zaranta, Crestor a jiné zvýšily u uživatelů riziko cukrovky, nemoci jater, poškození mozku, zakrnění svalů a dokonce i brzkou smrt.

Vedlejší účinky statinů jsou tak závažné, že FDA v poslední době rozšířilo oficiální varování na jeho užívání.

Kromě toho, více než tucet studií ukázaly, že užívání těchto léků jako základní prevenci předcházení srdečního záchvatu či infarktu pomáhají málo – pokud vůbec.

To znamená, že statiny jsou lékařsky neužitečné pro miliony jinak zdravých lidí, kterým jsou předepisovány.

3. Antibiotika

Antibiotika jsou další skupinou léčiv, které způsobují dlouhodobé zdravotní problémy bez poskytnutí velkého, zda vůbec nějakého prospěchu.

Nesmyslně předepisovány pro zdravotní problémy, kterým často ani neodpovídají. Antibiotika a jejich dlouhodobé zneužívání medicínskou vědou způsobilo mnoho infekcí, které jsou zhoubné a neléčitelné.

Podle Shane Ellison, z časopisu The People Chemist, tři nejnebezpečnější v současnosti předepisovány antibiotika jsou:

  • Levaquin (levofloxactin)
  • Vancocin (Vancomycin hydrochloride)
  • Bactrim (trimethoprim a sulfamethoxazhole).

Za velmi nebezpečný je Ellison považován také quinolones, který je nejběžnější předepisován druh antibiotik.

Dodává, že antibiotika jako Cipro (ciprofoxacin), Avelox (moxifloxacin HCL) a Floxin (ofloxacin) mohou způsobit vážné a trvalé postižení.

4. Neuroleptika

Jedné z nejsmrtelnějších léků, neuroleptika, jsou běžně předepisovány na stavy jako schizofrenie, bipolární porucha a vážné deprese, ale také na "bez-titulovala" zdravotní stavy, například mírné poruchy nálad či každodenní starosti.

Ukázalo se, že populární neuroleptika Seroquel (Quetiapine fmarate), Abilify (aripiprazolu), Risperdal (Risperidon) a Zyprexa (olanzapine) zvyšují hladinu cukru v krvi, tuků a cholesterolu a podporují k nabytí nadváhy.

O to více znepokojující je dlouhodobé neurologické a mozkové poškození, které může být důsledkem braní neuroleptik.

K tomu ještě můžeme zmínit vysoce zvýšené riziko metabolického syndromu, které může zahrnovat velké zdravotní problémy jako kardiovaskulární nemoci nebo cukrovku.

Neuroliptiká jsou tak nebezpečné, že studium zveřejněné v časopise British Medical Journal jejich prohlásilo za více smrtelné než terorismus.

5. Opioidní tabletky tlumící bolest

Farmaceutické léky byly oficiálně prohlášeny za hlavní příčinu smrti v Americe.

Vedoucí funkci mají právě opioidní pilulky na tišení bolesti jako Vicodin (hydrocodone bitartrate a acetaminophen), OsyContin (oxycodone HCl), Percocet (osycodone a acetaminophen), kodein a morfium.

Podle studií Brandeiské univerzity v Massachusetts, lékařské recepty na bolest tišící tabletky jsou dnes zodpovědné za větší počet případů smrtelného předávkování se ve srovnání s heroinem nebo kokainem.

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vyhlásilo epidemii v reakci na zvyšující se množství předepisovaných léků proti bolesti se smrtelnými následky.

6) Selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI)

Antidepresiva Prozac (fluoxetini Zoloft (Sertraline, / axil (Paroxetine) a Lexapro (escitalopram) jsou mezi námi už léta.

Avšak nebezpečí jejich užívání dostává typicky mnohem méně pozornosti než by si zasloužilo.

Vedlejší účinky, včetně sklony k sebevraždě, sexuální dysfunkce, gastrointestinální krvácení a srdeční onemocnění, jsou jen malým kouskem ledovce, když mluvíme o vedlejších účincích SSRI.

V některých případech, SSRI mohou v podstatě zhoršit depresivní stavy, což může u některých jednotlivců vést k násilí.

Zdroj: naturalnews.com