Stát Katar dostal od Saúdy vedeného bloku arabských zemí seznam 13 požadavků, které v podstatě požadují, aby se tento poloostrov vzdal své suverenity. Saúdská Arábie a další země Zálivu požadují, aby Doha přiškrtilo své vztahy s Íránem, uzavřelo vojenskou základu Turecka, přerušilo vztahy s teroristickými organizacemi a zrušilo řadu mediálních kanálů včetně zrušení státem vedené mediální sítě Al Jazeera, o čemž Katar slíbil, že k tomu nikdy nedojde.


Aljazeera hlásí: Tento seznam podle katarské vládou vedené tiskové agentury obdrželo katarské ministerstvo zahraničních věcí 22. června.

„Tento seznam požadavků potvrzuje to, co Katar říkal od počátku – že ta ilegální blokáda nemá nic společného s bojem proti terorismu a je jen o omezení katarské suverenity a o outsourcování jeho zahraniční politiky,“ uvedl v pátek v prohlášení ředitel katarské vládní kanceláře pro komunikaci Sheikh Saif bin Ahmed Al Thani.

„Americký ministr zahraničí nedávno na blokádu vedoucí země apeloval, aby vytvořily seznam toho, co je trápí, který by byl ‚rozumný a proveditelný.‘ Britský ministr zahraničí žádal, aby ty požadavky byly ‚přiměřené a realistické.‘ Tento seznam takovýmto kritériím neodpovídá.“

Katar rovněž řekl, že tyto požadavky reviduje a je připraven na oficiální reakci poté, co potvrdil obdržení dokumentu obsahujícího požadavky několika arabských zemí, které s ním přerušily vztahy a uvalily proti němu tento měsíc uprostřed vážné diplomatické krize blokádu.

„Stát Katar v současnosti tento list studuje, jakož i požadavky v něm obsažené a podloženost toho, na čem se zakládá, aby na něj připravil patřičnou odpověď a tu předal státu Kuvajt,“ uvádí QNA s odkazem na prohlášení ministerstva zahraničních věcí.

Rovněž i katarský velvyslanec v USA Meshal bil Hamad Al Thani tento seznam požadavků kritizoval.




Loading...