Írán slíbil, že vydá nevyvratitelné doklady, které jednou pro vždy dokáží, že USA vytvořily ISIS a pořád je aktivně podporují.  Podle mediálního poradce výkonného velitele útvarů Islámských revolučních gard (IRGC) Hamida Rezy Moghadam Fara v současnosti už většina světové veřejnosti nevěří, že by USA skutečně zkoušely porazit terorismus – a naopak si myslí, že ho ve skutečnosti podporují.


Rt.com hlásí: S tím, jak americký vliv na Střední východ vadne, tak se čím dál zřetelněji spolčují s diktaturami jako Saúdská Arábie, jejíž „temnou tvář“ a „roli při podpoře terorismu teď už v regionu zná každý,“ řekl RT vysoce postavený činitel Íránských revolučních gard.

Spojené státy a prezident Trump zvláště uvažuje pouze o jedné „dimenzi“ sbližování se Saúdskou Arábií, zatímco ignoruje „ideologické a intelektuální“ problémy a náklady, které s sebou takovéto spolčování nese, řekl RT v exkluzivním interview mediální poradce výkonného velitele útvarů Íránských revolučních gard (IRGC) Hamid Reza Moghadam Far.

„To byl jeden z Trumpových nesmyslných kroků. Jen se snažil podojit tu krávu a na mysli měl jen kšefty,“ řekl Moghadam Far.

„První problém je, že Trump se vydá do takovéto země na svou první návštěvu po svém zvolení… To je chování směřující k předvádění se s diktátorským režimem, ve kterém demokracie postrádá smysl a neprobíhají v něm žádné volby a lid tam na scéně nemá žádné zastoupení. Další problém je ten, že tvrdí, že bojují s terorismem. Není žádným tajemstvím, že je to Saúdská Arábie, kdo poskytuje terorismu nejvíce podpory.“

I nedávné jmenování Mohammeda bin Salmana novým saúdskoarabským korunním princem by mohlo být dalším „výsledkem Trumpovy návštěvy“, který se odehrává uprostřed vnitřních sporů mezi saúdskými princi i vnějších sporů s dalšími arabskými zeměmi.

„Toto nahrazení je jedním z vnitřních politických dopadů Trumpovy návštěvy Saúdské Arábie. Myslím tu výměnu korunních princů. Ale Saúdská Arábie se dnes potýká s určitými podmínkami, jejichž další vývoj by této zemi, myslím si, mohl přinést další problémy,“ řekl Moghadam Far s poukazem, že toto rozhodnutí těžko asi Saúdskému lidu přinese nějaký prospěch.

Ač může toto jmenování Saúdskou Arábii dotlačit k další radikalizaci, tak to těžko povede k ozbrojenému konfliktu s Íránem, věří Moghadam Far, neboť Saúdská armáda „se moc ke skutečným vojenským akcím nehodí.“

„Není v tom možnost konfliktu. Dnes si mnoho arabských zemí stěžuje na saúdskoarabskou nezkušenost spolu s radikálními kroky. Saúdskou Arábii považují za nedovyvinutého burana,“ řekl Moghadam Far RT.




Loading...