Loni v létě, když byl Syrský konflikt za Obamovy administrativy u svého vrcholu, varovala Čína neočekávaně, že je připravena do této zástupné války vstoupit, když v ohromujícím prohlášení v Xinhua hlásilo, že Peking je připraven postavit se na stranu Sýrie a Ruska proti USA vedené alianci, že Xi a Asad se dohodli, že čínské ozbrojené síly naváží se Sýrií užší vztahy a poskytnout této občanskou válkou rozervané zemi humanitární pomoc.


Vysoce postavený činitel Čínské osvobozenecké armády rovněž řekl, že se diskutovalo o výcviku syrských vojáků čínskými instruktory, když ředitel Kanceláře pro mezinárodní vojenskou spolupráci čínské Ústřední vojenské komise Guan Youfei v úterý dorazil do Damašku na rozhovory se syrským ministrem obrany Fahad Jassim al-Freij, když tehdy Xinhua dodávali: „Guan řekl, že Čína neustále hrála pozitivní roli v tlaku na politické řešení v Sýrii.

„Čínské a syrské ozbrojené síly mají tradičně přátelské vztahy a čínské ozbrojené síly jsou ochotny nadále posilovat výměny a spolupráci se Syrskými ozbrojenými silami,“ citovala Xinhua Guana.

Minulý týden, když se vlekoucí Syrská zástupná válka dále táhla, jsme referovali, že Moskva doufá, že „Čína pomůže jak s vyřešením Syrské krize, tak s obnovou této země.“

Jak 29. května řekl ruský náměstek ministra zahraničí Igor Mogulov: „Naše spolupráce s Čínou v Sýrii v několika mezinárodních záležitostech je bezprecedentní. Zablokovali jsme šest pokusů o schválení proti-syrské rezoluce v Radě bezpečnosti OSN,“ řekl Mogulov na mezinárodní konferenci „Rusko s Čínou vstupují do nové kvality bilaterálních vztahů,“ kdy dodal, že „společně voláme po mírumilovném a politicko-diplomatickém řešení konfliktů, bez dvojích standardů, jednostranných akcí nebo pokusů o svrhávání režimů. Naše přístupy jsou v souběhu mj. v neochvějném boji proti terorismu.“

A zatímco během posledních týdnů Syrský konflikt trochu zapadl do pozadí, když se rozběhla poslední krize, co zachvátila region Perského zálivu, tj. ekonomická a teritoriální blokáda Kataru jeho arabskými sousedy, tak se přes noc neočekávaně objevila Čína, když se vůbec ne překvapivě postavila na stranu největšího příznivce Asadova režimu, neboť jak hlásí AP, Íránské námořnictvo provedlo společné cvičení s čínskou flotilou u strategické Hormuzké úžiny v Perském zálivu. Bylo to od roku 2014 jen podruhé, když čínská flotila navštívila íránský přístav Bandar Abbas a přichází to ve vypjatém okamžiku, kdy Senát minulý týden schválil nové kolo sankcí proti Teheránu.

Podle íránské oficiální tiskové agentury IRNA se nedělního cvičení účastnila íránská válečná loď stejně jako dvě čínské válečné lodi a logistická loď a čínský vrtulník, který přicestoval do íránského přístavu Bandar Abbas minulý týden, s dodatkem, že toto cvičení „proběhlo před vysláním čínské flotily do Muscatu v Ománu.“ Několik dalších podrobností od RT:




Loading...