Vizí Seyran Ates je liberální mešita, kde se mohou všichni muslimové modlit společně – ženy i muži, sunnité i šíité, normální i gayové – a ta se už téměř stává realitou, přičemž se tato 54letá dcera tureckých gastarbaiterů v Německu téměř dostává do extáze, když vstupuje do světlem zalité místnosti, aby tam proběhly její závěrečné úpravy. „Nemohu ani zažívat větší euforii, je to splnění snů,“ řekla Ates s úsměvem, když se dotkla koberce, který tři turečtí dělníci pokládali v čerstvě vymalované místnosti.


Velice známá bojovnice za ženská práva a právnice Ates bojovala osm let, aby zařídili místo k modlitbám pro progresivní muslimy v Německu, kde mohou odložit své náboženské konflikty a zaměřit se na své sdílené islámské hodnoty. Tato mešita, která se otvírá v pátek, bude pro liberální muslimy v Německu první svého druhu, říká Ates.

„Tento projekt má už dlouhé zpoždění,“ řekla tento týden během interview s Associated Press. „Dochází k tolika islámskému terorismu a k takovému množství zla ve jménu tohoto náboženství… je důležité, abychom i my, moderní a liberální muslimové, ukázali veřejnosti svoji tvář.“

Tato mešita se jmenuje Mešita Ibn-Rush-Götheho, což vzniklo kombinací jmen středověkého andaluského filosofa Ibn Rushda a německého spisovatele Johanna Wolfganga Götheho. Leží na rušné nákupní ulici v imigrantské čtvrti Moabit, která je poseta indickými a vietnamskými restauracemi a středovýchodními kavárnami.

Návštěvníci hledající minaret nebo pokoušející se jít za hlasem volání muezzina budou hledat marně. Tato mešita zaujímá velký sál ve třetím patře starého luteránského kostela.

„Pro začátek jsme si tento sál pronajali na jeden rok,“ řekla Ates.

V Německu žije více než 4 miliony muslimů, většina z nich je z Turecka, ale jsou i z Balkánu, ze Středního východu a ze Severní Afriky.

Většina z nich začala do Německa přicházet v 60. letech, aby mu pomohli přebudovat ekonomiku po II. světové válce. Ač mělo Německo původně v úmyslu je po pár letech poslat domů, mnozí zůstali a přivezli si i rodiny. Později Německo od roku 2015 vzalo více než 1 milion uprchlíků, většina z nich z muslimských válkou rozervaných zemí jako Sýrie, Irák a Afghánistán.

Vztahy mezi křesťanskou většinou obyvatelstva a muslimskou menšinou se začaly komplikovat. Napětí zvýšilo několik teroristických útoků vykonaných v Německu muslimy ve jménu extremistické skupiny Islámský stát. Běžnou věcí se staly razie na radikální muslimské spolky a jejich zákazy i se zatýkáním podezřelých extremistů.




Loading...