Profesionální ateista Richard Dawkins řekl tento týden posluchačům, že islám je „nejzlonosnější náboženství světa,“ a je s ním tudíž třeba bojovat.  Ač se tento britský evoluční biolog a autor knihy Sebeklamná iluze Boha staví proti všem náboženstvím, tak reviduje své pozice a dospívá k závěru, že je nutno při vzájemném rozlišování náboženství vnímat určité rozdíly.


Dawkins, který v neděli promlouval k Cheltenhamskému vědeckému festivalu, řekl, že ač má chuť říci, že všechna náboženství jsou zlem, „tak by tím, nejhorším, čemu by mohl podlehnout, bylo říci, že všechna náboženství jsou stejným zlem, protože to nejsou.“

„Když se podíváte na skutečný dopad, jaký mají na svět různá náboženství, tak je zcela zjevné, že v současnosti je ve světě tím náboženství, které přináší nejvíce zla, islám,“ řekl.

Dawkins stojící před rostoucím islámským terorem s brbláním přiznává, že křesťanství by ve skutečnosti mohlo být pro společnost tou nejlepší obranou proti úchylným formám věrovyznání, které ohrožují svět.

„Pokud je mi známo, žádní křesťané nevyhazují do povětří budovy,“ uvedl Dawkins v textu, který se šíří na sociálních médiích. „Nejsou mi známi žádní křesťanští sebevražední bomboví útočníci. Nevím o žádné významné křesťanské denominaci, která by si myslela, že za odpadlictví by měla být smrt.“

Dawkins přes svůj odpor ke křesťanství uznal, že učení Ježíše Krista svět nevede k teroru, zatímco přívrženci radikálního islámu páchají právě ty ukrutnosti, nad kterými lamentuje.

Dawkins zaskočený tímto uvědoměním, začal tedy nahlas přemítat, zda by křesťanství snad opravdu mohlo nabídnout Západní civilizaci protijed chránící ji před džihádem.

„Mám teď z úpadku křesťanství zatím smíšené pocity, neboť křesťanství by mohlo být valem bránícím proti něčemu daleko horšímu,“ řekl.

Dawkins ve svém projevu z minulé neděle však posluchače hned i ujistil, že jeho hodnocení islámu není odsouzením všech muslimů. „Je hrozně důležité to dovysvětlit, protože to samozřejmě neznamená, že všichni muslimové jsou zlem, to zdaleka ne. Právě jednotliví muslimové trpí islámem daleko více než kdokoliv jiný,“ řekl.

„To oni trpí homofobií, misogynií, odporem k zábavnosti, kterou káže extrémní islám, ISIS a íránský režim,“ řekl.




Loading...