Situaci s přiblížením ke Krymu amerického torpédoborce Donald Cook se nedá srovnat s karibskou krizí, kdy svět stál na prahu jaderné katastrofy, prohlásil prezident RF Vladimir Putin v interview pro režiséra Olivera Stonea v snímku, který promítla televize Showtime. Torpédoborec Donald Cook byl vyslán do Černého moře v okolí Krymského poloostrova hned po sjednocení Krymu s Ruskem v roce 2014.


Po tom, co se torpédoborec přiblížil ke Krymu, nasadilo Rusko pobřežní raketový systém Bastion-II a radiolokační systém rozvědky Monolit-BP, po čemž se tato loď oddálila od krymského pobřeží směrem k Bosporu.

„Ale přece jen bych nesrovnal to s karibskou krizí, protože tenkrát stál svět na prahu jaderné katastrofy. Tady jsme, chvála Bohu, takové situaci zabránili. I když jsme rozmístili na Krymu naše nejnovější systémy pobřežní obrany Bastion. Máme vždy právo na použití svých prostředku na ochranu a obranu RF. Co ale dělal Donald Cook u našeho území? Kdo koho provokuje? Hodláme bránit vlastní území," poznamenal Putin.

Ruský prezident sdělil, že „velitel jistě spatřil záření ze strany raketového systému, „ přístroje ukázaly, že loď je vystavena ozáření."