Humanitární organizace a aktivisté za lidská práva bijí na poplach: více než deset tisíc uprchlických dětí v Evropské unii z Afriky, Asie a Středního východu, jednoduše zmizelo – zmizelo v Evropě. Dala by se tušit chyba nebo podvody statistiky, ale pravda se ukázala být mnohem horší – můžeme mluvit o skutečných ghettech s obchody s otroky, o dětské prostituci a obchodu s orgány.


V popředí fotografií článků o těžkém životě uprchlíků v Evropě jsou většinou děti. Jejich obrovské orientální oči smutně hledí na evropského muže na ulici, a muž na ulici utírá slzu a obětuje ve prospěch dětí jedno, nebo dvě, eura. Co se bude dít dál s těmito dětmi, tím se nezabývá.

Na podzim loňského roku Europol oznámil, že po celou dobu migrační krize v Evropské unii zcela zmizelo více než deset tisíc uprchlických dětí. A to nebylo v hustých lesích na Balkáně a v nejbezpečnějších zemích v Evropě – absolutní jedničkou v této tabulce je Německo, v Itálii jde o několik tisíc, o několik set dětí v Anglii.

Policejní úředníci říkají, že některé z nich právě utekly ze zadržovacích středisek a nyní bloudí v Evropě bez dokladů. Nicméně aktivisté věří, že ve skutečnosti jsou děti využívány a nuceny páchat zločiny, a policie zavírá oči a podceňuje počet zmizelých.

V posledních letech se do EU dostalo alespoň sto tisíc „nezletilých bez doprovodu“ ročně. Zhruba 90 procent z nich jsou chlapci. Více než polovina z Afghánistánu. Některé z dětí jsou ztraceny v chaosu stálých přemisťování. Některé záměrně odděleny od svých rodin, aby pašeráci vytáhnuli z rodin víc peněz. Ale mnohé byly poslány do Evropy samotnými svými rodiči.

Podle četných rozhovorů je snadné si představit cestu do zaslíbené země – jak pracuje mechasmus podnikání pašeráků. V centrální Sýrii nebo Afghánistánu rodiny obvykle nemají dostatek peněz na plné zaplacení propašování do Evropy. Pak zoufale seženou půl nebo dva tisíce dolarů pašerákovi, pro přepravu alespoň jednoho dítěte. Nejčastěji je to teenager 14-16 let. Jeho posláním je dostat k nějakému, velmi vzdálenému příbuznému v Evropě, usadit se na novém místě a pozvat k sobě – už oficiálně – rodiče, bratry a sestry.

Na jedné straně musí teenager dojmout přijímací stranu. Na druhé straně mají rodiče pocit, že je již dostatečně nezávislý, aby se postaral sám o sebe – na východě dodnes dospívají dříve než na Západě. Kromě toho se blíží povolávací věk a útěk do Evropy je nejlepší způsob, jak se vyhnout pádu do rukou armády.

Pašerák dostane peníze v ruce najednou. Dá sjednanou částku do úschovy do místního obchodu nebo směnárny. V případě, že dítě nebude moci překročit hranice a vrátí se rodičům, dostanou peníze zpět. Pokud vše půjde dobře, prostředky připadnou pašerákům, jejichž služeb v různé míře využívají téměř všichni imigranti. Města jako Istanbul a Izmir, se staly skutečnými obchodními centry pašování lidí na území EU. Roční obrat nezákonné přepravy osob se odhaduje dnes na 5 – 6 miliard EUR a nezaostává za obchodem s drogami.

Pašeráci, stejně jako cestovní kanceláře, loví své klienty na ulicích a nabízí jim poslání do Evropy jako „balíček“ pro každý vkus a rozpočet. Za tisíc eur na ruku může být přepraven z Turecka do Řecka v gumovém člunu. Za více než deset tisíc – na jachtě.

Dříve, když většina migrantů přicházela do Evropy „ balkánskou cestou ,“ pašerák vzal peníze od příbuzných dítěte jen jednou. Nyní, když vlády balkánských zemí zavedly přísnější hraniční kontroly, je možnost dostat se na Západ stále těžší, teenager prochází „z ruky do ruky,“ od jednoho pašeráka k druhému, je třeba platit za každou fázi.

Rodiče dostávají výhružné telefonáty a platí dále. V určitém okamžiku dojdou peníze, a teenager uvízne někde v táborech zadržujících uprchlíky. Nemá žádné doklady, ani prostředky – jen doufá, že dostane na místo, kde žije vzdálený příbuzný, kterého možná neviděl nikdy ve svém životě.

V tomto bodě začnou dospívající obtěžovat pašeráci, nebo jejich zástupci, kteří se ho snaží přesvědčit, aby uprchnul z uprchlického tábora. Když souhlasí, zadluží se jim. Tuto částku pak měsíce dává dohromady – kradením, žebráním, prostitucí, prací na černo, nebo sloužením jeho „ochráncům“. A tak se ocitne v obrovské podzemní síti, ze které se často nemohou dostat ven.




Loading...