Od Reuters: Členové jednotek iránských Islámských revolučních gard (IRGC) poskytují nevojenskou podporu v Sýrii a Irán se možná zapojí i vojensky, pokud bude jeho blízký spojenec čelit útoku, řekl v neděli jejich hlavní velitel Mohammad Ali Jafari. Jafariho prohlášení je prvním oficiálním potvrzením iránské vojenské přítomnosti na půdě Sýrie, kde už 18 měsíců trvající povstání za sebou zanechalo tisíce mrtvých. Západní země a skupiny syrské opozice už dlouho podezíraly Irán, že má v Sýrii vojska. Irán to popíral.

Zde je souhrn toho, kde se svět zrovna nachází:

„Četní členové sil Qods jsou v Sýrii přítomni, ale to nezakládá vojenskou přítomnost,“ citovala Jafariho slova z tiskové konference iránská zpravodajská agentura ISNA.

Qods jsou jednotky Islámských revolučních gard zřízené k exportu iránské ideologie. Obviňují je, že od doby svržení Saddáma Husseina spřádají uvnitř Iráku atentáty.

Jafari nenaznačil kolik členů IRGC je v Sýrii, řekl ale, že poskytují „intelektuální a poradenskou pomoc“.

Islámská republika podporovala syrského prezidenta Bašára al-Assáda už od vypuknutí krize a považuje jeho vládu za klíčovou součást své osy odporu proti Izraeli a sunnitským arabským státům.

Jafari rovněž řekl, že Irán by mohl svou politiku změnit a nabídnout Sýrii vojenskou podporu, stane-li se obětí útoku.

„Říkám konkrétně, že když se Sýrie stane předmětem vojenského útoku, poskytne jí Irán i vojenskou podporu, to ale … úplně závisí na okolnostech,“ řekl.

Takže co dál: satelitní fotky někde „potvrdí“ mimo rozumnou pochybnost, že zbraně hromadného ničení se připravují k použití a preventivní válka je jediným způsobem nejen k zachování míru, ale i k udělení Nobelovy ceny za řečenou aktivitu.

To, co je všem naprosto jasné, kromě těch nejzatvrzelejších a nejzaujatějších, je to, že Západ využije jakékoliv příležitosti k eskalaci konfliktu, a ten následně vyžene ceny ropy a benzínu vzhůru, což si vyžádá uvolnění Strategických ropných zásob, údajně přesně v tom správném čase, v němž, jak jsme ukázali už v pátek, jsou ty zásoby tak vysoké, jak ještě nikdy v historii nebyly. Ve „správný čas“, protože jakékoliv uvolnění Strategických zásob přinese krátkodobý prospěch, jímž se více zvednou Obamovy šance na nové zvolení, i když to bude znamenat vyhnat cenu benzínu nahoru, až bude po volbách.

Realita je samozřejmě taková, že ohromný tlak na podporu cen komodit (včetně ropy a benzínu) je výsledkem nedávno zahájené monetární expanze Fedu a ECB a s tím spojeného tsunami likvidity, což způsobí obvyklý efekt: na několik měsíců to utlumí symptomy krize, zaškrtí turbulence trhů a vytvoří zdání, že všechno si vede dobře … jen kdyby to nevedlo k dalším a daleko chmurnějším koncům. A jelikož teď není žádný oficiální limit pro monetizaci dluhů Fedem, není tu žádná hranice, jak až vysoko se mohou ceny komodit vyšplhat.

Tak ač ve skutečnosti jakákoliv válka taková, co má být údajně „regionální“ a „omezená“, bude pouhou kouřovou clonou pro centrální bankéře, aby oficiálně převzali vlastnictví nad nesolventním rozvinutým světem, je tu také pravděpodobnost, že taková válka nebude ani „regionální“ natožpak „omezená“, jelikož obě země, které vytváří osu budoucí tvrdě podložené měny – Čína a Rusko – už daly jasně najevo, že jakákoliv intervence USA do regionů, které ony považují samy za strategické, jako jsou Ostrovy Senkaku, Sýrie anebo Irán, povede k odvetě.

A jakákoliv odveta od jedné nebo vícero rostoucích supervelmocí vůči další umdlévající supervelmoci nevyhnutelně povede k další světové válce.

Netřeba při tom říkat, že nikdo by nemohl předvídat válku jako možný výsledek globální deprese verze 2.0: a určitě ne ten historik z Princetonu, který za ni bude odpovědný více než kdokoliv jiný.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

]]>