Jeden den poté, co pro-assadovská vojenská aliance pohrozila úderem pro-americkým silám v Sýrii v odvetě za americké bombardování Íránem podporované milice operující v údajné „no-go zóně“ poblíž americké posádky v jižní Sýrii u města Al Tanf, Syřané údajně splnili svůj slib. Podle Reuters ozbrojený dron pro-syrského režimu zaútočil na síly USA vedené koalice v Sýrii, kvůli čemuž byl rychle sestřelen během toho, co Pentagon označil za „značnou eskalaci napětí mezi Washigtonem a vojsky podporujícími Damašek.“


Ten ozbrojený dron „prásknul do hlíny“ a nedošlo k žádným zraněním nebo škodám pro koaliční hlídku v jižní Sýrii, ale plukovník US Army Ryan Dillon, mluvčí USA vedené koalice bojující proti Islámskému státu, reportérům řekl, že tento dron znamenal útok na ně a zavrhl možnost, že by šlo o varovný výstřel.

„Jasné to znamenalo hrozbu, a tak by to bylo, i kdyby to byl varovný výstřel; bylo to cosi, čím se projevil nepřátelský záměr, nepřátelská akce a znamenalo to hrozbu pro naše síly, protože ten dron měl pořád munici, která byla pořád na ně,“ řekl Dillon a dodal, že „to byl první známý okamžik, kdy síly pro-syrskou vládu vystřelily na koaliční síly v tomto regionu.

Dillon řekl, že ten ozbrojený dron ve stylu MQ-1 byl po výstřelu na koaliční síly provádějící hlídkování kolem dekonfliktní zóny v jižní Sýrii zničen. Dillon také řekl, že nedošlo k žádným koaličním obětem.

Americký činitel mluvící pod podmínkou anonymity řekl, že munice dopadla několik set yardů od koaličních sil a ani nevybuchla.




Loading...