Celá armáda USA a britské námořní síly se hromadí v Perském zálivu, neboť věří, že Izrael uvažuje o preventivním úderu proti údajnému programu iránských jaderných zbraní. Bitevní lodě, letadlové lodě, minolovky a ponorky z 25 zemí směřují ke strategicky důležité Hormuzské úžině v bezprecedentním show předvádějícím sílu, jelikož Izrael a Irán se blíží k okamžiku války. Západní vůdci jsou přesvědčeni, že Irán na jakýkoliv útok odpoví protiúderem, jímž zkusí zaminovat nebo zablokovat lodní cesty, jimiž denně prochází kolem 18 milionů barelů ropy, což je přibližně 35 procent veškeré ropy, která se převáží po moři.

Tato blokáda by měla katastrofický účinek na křehké ekonomiky Británie, Evropy, Spojených států a Japonska, neboť všechny vysoce závisí na ropě a plynu dodávaných ze Zálivu.

Hormuzská úžina je jednou z nejpřeplněnějších mezinárodních lodních cest. Je ve svém nejužším bode jen 21 mil široká a na severu sousedí v iránským pobřežím a se Spojenými arabskými emiráty na jihu.

V rámci příprav na nějakou preventivní nebo odvetnou akci Iránu začne dnes (15. září) výroční 12-denní cvičení více než 25 zemí včetně Spojených států, Británie, Francie, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Tahle válečná hra je největší, jaká kdy v této oblasti proběhla.

Budou cvičit taktiky k prolomení iránské blokády úžiny a tyto síly si také procvičí odminování.

K mnohonárodním silám patří i tři skupiny letadlových lodí třídy US Nimitz nesoucí více letadel, než je celé Iránské letectvo.

Letadlové lodi jsou podpořeny pokaždé nejméně 12 válečnými loděmi, včetně raketových křižníků, fregat, torpédoborců a útočných lodí nesoucích tisíce vojáků US námořní pěchoty a speciálních sil.

Britský příspěvek sestává ze čtyřech britských minolovek a z podpůrné logistické lodi Cardigan Bay Královského námořnictva. Pak je tu HMS Diamond, úplně nový torpédoborec za 1 miliardu liber Typu 45, tj. jedna z nejsilnějších lodí Britské flotily, i ten bude v regionu operovat.

Velitelé rovněž budou navíc simulovat i ničení iránských bojových letadel, lodí a pobřežních raketových baterií.

V případě vypuknutí války bude hlavní hrozba mezinárodních sil pocházet od  námořních sil Islámských revolučních gard, od nichž se předpokládá, že při zahájení útoku přijmou strategii „odpírání přístupu“ tím, že budou přímo útočit na US válečné lodi, útočit na obchodní lodi a zaminovávat pro námořní pohyb životně důležité škrtící body v Perském zálivu.

Obranné zdroje říkají, že ač iránské kapacity asi nebudou technologicky sofistikované, mohou proti britským a US plavidlům zasadit série smrtících úderů pomocí miniponorek, rychlých útočných člunů, min a na pobřeží umístěných baterií protilodních raket.

Irán příští měsíc uspořádá vlastní ohromné vojenské manévry, aby ukázal, že je připraven bránit své jaderné instalace proti hrozbě leteckého bombardování.

Tohle cvičení se předvádí jako ukázková největší válečná hra protivzdušné obrany v historii Islámské republiky a bude zatím nejviditelnější reakcí v rámci očekávání izraelského vojenského útoku.

Za využití raket země vzduch, nepilotovaných dronů a radarů, které jsou skutečně na výši doby, budou Iránské revoluční gardy a letectvo v součinnosti zkoušet obranu 3 600 pro tuto zemi citlivých bodů včetně ropných rafinerií a závodů na obohacování uranu.

Brigádní generál Farad Esmaili, velitel základny vojenského letectva Khatam al-Anbiya, řekl na konferenci z tohoto měsíce, že tyto manévry „zjistí slabá místa, vyzkouší nové taktiky a procvičí ty staré.“

Souběžně s těmito Západními manévry v Zálivu, bude britská Úkolová skupiny sil rychlé reakce – do níž patří vrtulníkový nosič HMS Illustrious vybavený útočnými helikoptérami Apache, spolu s francouzskou letadlovou lodí Charles de Gaulle – provádět námořní cvičení ve východním Středomoří. Tyto úkolové síly lze snadno přes Suezský kanál přesměrovat do Zálivu do týdne od okamžiku, kdy k tomu dostanou rozkaz.

Hlavní námořní cvičení se rozbíhá v okamžiku, kdy se má dnes prezident Obama setkat s Benjaminem Netanyahu, aby prodiskutovali Iránskou krizi.

Mnozí činitelé z Obamovy administrativy věří, že Izrael spustí preventivní úder proti iránským jaderným zařízením před prezidentskými volbami v USA, což by bylo aktem, jenž by signalizoval selhání při dosažení jednoho z klíčových politických cílů Washingtonu.

Syrské a iránské domino vede ke světové válce

Izraelské říjnové překvapení pro Obamu?

Bývalý analytik CIA zná skutečný důvod, proč chce Izrael zaútočit na Irán před volbami v USA

Geopolitika Hormuzské úžiny: Mohlo by námořnictvo USA být Iránem v Perském zálivu poraženo?

Jak Downing Street, tak Washington doufají, že tohle předvádění síly Iránu ukáže, že NATO a Západ nedovolí prezidentu Mahmoudu Ahmadinejadovi, vůdci Iránu, aby si vyvinul jadernou výzbroj nebo uzavřel Hormuz.

Sir John Sawers, šéf tajné zpravodajské služby MI6, se údajně před dvěma týdny setkal s izraelským ministerským předsedou a Ehudem Barakem, jeho ministrem obrany, ve snaze odvrátit vojenskou akci proti Iránu.

Ale zrovna minulý týden pan Netanyahu signalizoval, že čas na řešení jednáním už dochází, když řekl: „Svět říká Izraeli: ‚Počkejte s tím chvíli.‘ Oni říkají: ‚Jak počkejte? Počkej do kdy?“

„Ti v mezinárodní komunitě, kteří odmítají nakreslit před Irán nepřekročitelnou červenou čáru, nemají morální právo rozsvěcovat červenou před Izraelem.“

Tato krize se točí kolem iránského programu obohacování uranu, o němž Izrael věří, že je navržen k výrobě jaderných zbraní. Teherán už dlouho argumentuje, že tento program je výhradně pro civilní využití, a říkají, že nemají žádné plány na stavbu jaderných pum, ale tato tvrzení byla Západem zpochybňována, když i šéf MI6 uvedl, že Islámská republika má nastartováno tak, že by mohla vyvinout atomové zbraně do roku 2014.

Hormuzská úžina byla dlouho sporným územím, přes nějž si Iránci osobovali kontrolu nad regionem a celým Perským zálivem.

Viceadmirál Ali Fadavi z námořních sil Iránských revolučních gard se nedávno chvástal, že „jakákoliv spiknutí nepřátel“ budou překažena a zaplatí ze ně těžkou cenu s dodatkem: „Jsme to my, kdo určuje pravidla vojenského konfliktu v Perském zálivu a Horzmuzské úžině.“

Ale Leon Panetta, ministr obrany USA, varoval, že iránské pokusy prosadit kontrolu nad Hormuzskou úžinou by se mohly střetnout se silovou reakcí.

Řekl: „Je třeba, aby Iránci pochopili, že Spojené státy a mezinárodní komunita je poženou k přímé odpovědnosti za jakékoliv přerušení lodní dopravy v tomto regionu –  ať už tuto věc provede Irán nebo jeho zástupci.“

Pan Panetta řekl, že Spojené státy jsou „plně připraveny na všechny možnosti“ a dodal: „Investovali jsme do schopnosti zabezpečit, že iránský pokus uzavřít lodní dopravu v Zálivu budeme schopni porazit, pokud se k němu rozhodnou.“

Toto oznámení bylo podpořeno i britským ministrem obrany Philipem Hammodem, který dodal: „Jsme odhodláni pracovat jako součást mezinárodní komunity v úsilí zabezpečit svobodu plavby v mezinárodních vodách Hormuzské úžiny.“

Jeden obranný zdroj řekl včera v noci The Sunday Telegraph: „Dojde-li k válce, bude to regulérní masakr. Iránské oběti budou ohromné, budou ale schopni zasadit USA a Britům těžké rány.“

„Iránské Republikánské gardy jsou dobře nachystány na metody asymetrického válčení a využijí rojových útoků k potopení či těžkému poškození lodí. Tohle je konflikt, který nikdo nechce, ale z Izraele se ozývá nesmiřitelná rétorika.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: telegraph.co.uk

]]>