Dohoda mezi USA a EU o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) je znovu vzkříšena poté, co Německo trvá na tom, že k žádným bilaterálním dohodám mezi USA a státy EU nedojde. O TTIP se mělo za to, že je mrtvá poté, co nově zvolená prezidentská administrativa v Bílém domě dala na srozuměnou, že je proti dohodám s velkými obchodními bloky a upřednostňuje bilaterální dohody.


Když ale v úterý mluvil ministr obchodu Wilbur Ross s CNBC, tak naznačil, že je ochoten znovu s EU otevřít obchodní dohodu.

„EU je jedním z našich největších obchodních partnerů a jakékoliv vyjednávání musí být legálně vedeno na úrovni EU a nikoliv s jednotlivými státy,“ řekl Ross. „Dává tudíž smysl, že jednání o TTIP budou pokračovat, abychom pracovali na řešení, které zvýší celkový obchod spolu se snížením deficitu.“

Když Ross v lednu mluvil o stažení USA z Transpacifického partnerství se zeměmi Pacifického pobřeží, což byl jeden z prvních kroků prezidenta Trumpa po jeho inauguraci, tak dodal: „Nenechte se mýlit, tím, že se stahujeme z TTP, z TTIP se nestahujeme.“

Tyto komentáře naznačují, že uvnitř americké administrativy existují rozpory ohledně toho, zda a kdy k takové dohodě přistoupit.

V březnu prezident Trump řekl, že když se setkal s německou kancléřkou Angelou Merkel, tak opakovaně tlačil na bilaterální obchodní dohody s Německem, ale ta mu jen řekla, že taková dohod je díky jednotnému trhu nemožná.




Loading...