Bombový útočník z Manchesteru byl navázaný na teroristickou skupinu, kterou tajně financovalo britské zpravodajství, kdy tento fakt mainstreamová média převážně ignorují. Domnělý pachatel útoku z minulého týdne Salman Abedi byl součástí programu MI5, který umožňoval britsko-libyjským občanům volné cestování do Libye, aby pomohli svrhnout Kaddáfího, výměnou za to, že se stanou informátory britského zpravodajství.


Mintpressnews.com hlásí :

Mediální reportéři New York Times už také zjistili, že libyjský občan Abedi se radikalizoval v tom ohnisku radikálního extremismu, které se z Libye stalo po USA a NATO podporované invazi ke svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Ač se většina mainstreamu vůbec o britské roli při destabilizaci a svržení libyjské vlády v roce 2011 nezmiňuje – je tomu tak, čímž byl v Libyi vyvolán současný stav chaosu, když vyzbrojili pravicové rebely, kteří se teď hlásí k al-Kaidě a k ISIS, ale některá média se přeci jen zmínila o vazbách mezi Abedim a Libyjskou islamistickou bojovou skupinou (LIFG).

Když v roce 2011 začalo to Západem zinscenované povstání, tak se Abedi se svým otcem Ramadanem Abedim do Libye vrátil, aby bojoval za LIFG. Jelikož Západu šlo o svržení Kaddáfího, zřídila britská zpravodajská agentura MI5 „pašeráckou trasu“ k odesílání nepřátel Kaddáfího žijících v britském exilu na frontové linie do Tripolisu i do jiných míst.

Jak referoval Middle East Eye, MI5 využívalo politiky „otevřených dveří“, která umožňoval libyjským exulantům a britsko-libyjským občanům, aby volně cestovali do Libye k napomáhání ke svržení Kaddáfího, a to i těm, kteří podléhali nařízené kontrole proti-teroristickými orgány. On byl v té době jedním z britských občanů s vazbami na Libyi, který měl v té době nařízené domácí vězení kvůli podezření z vazeb na extremistické skupiny. Do Libye však, aniž by mu kladli jakékoliv otázky, cestovat směl.

Vztahy mezi MI5 a LIFG mají desítky let dlouhou tradici. Jeden vynašeč z MI5 tvrdil, že Británie LIFG tajně financovala, i když to v té době byla pobočka al-Kaiídy, jen proto, aby jim pomohli s tehdy se nedařícími pokusy o atentáty na Kaddáfího.

Kromě toho Telegraph referoval, že „Skupina disidentů odpadlých od Kaddáfího, kteří byli členy zakázané Libyjské islamistické bojové skupiny (LIFG) bydlela v těsné blízkosti Abediho ve Whalley Range,“ v Manchesteru. „Mezi nimi byli i Abd al-Baset Azzouz, otec čtyř dětí z Manchesteru, který opustil Británii, aby v Libyi vedl teroristickou síť pod dohledem Aymana al-Zawahiriho, následníka Usámy bin Ládina ve funkci vůdce al-Kaidy,“ dodává tato zpráva.

Na těchto informacích se ukazuje, že britská vláda vědomě a záměrně přechovávala teroristy spjaté s al-Kaidou na svém území, což naznačuje, jak se soukromý postoj britské vlády k al-Kaidě asi liší od jejího veřejného postoje, jelikož uváděné vazby mezi těmito muži a LIFG pro ně těžko byly tajemstvím.

Že tomu tak bylo, naznačovalo i to, že britská vláda patřila mezi ty, co se pokoušely LIFG legitimizovat. Mezi takové jako americký senátor a notorický válečný jestřáb John McCain, který se v roce 2011 s touto skupinou sešel a pak tvrdil, že to nejsou žádní teroristé, nýbrž že jsou to „patrioti.“ Americká vláda tento postoj dále ještě v roce 2015 posílila, když LIFG vyškrtla ze seznamu uznaných teroristických organizací.

Abediho navíc britským úřadům nahlásili už řadu let předtím, když údajně vyjadřoval podporu pro sebevražedné bombové útoky. Úřady však zůstaly nečinné. Britská vláda mu ve skutečnosti umožňovala cestovat do Libye i poté, co byl označen za potenciálního teroristu.




Loading...